Като потребител трябва да сте наясно с някои факти:

Хранителните добавки не изискват одобрение от FDA или EMA (европейската лекарствена агенция), за да бъдат пуснати на пазара.

Единствено фирмата производител е отговорна за качеството и безопасността на добавките. Регулаторните агенции не правят никакви тестове на тези продукти преди те да бъдат пуснати на пазара.

Производителите на хранителни добавки не са задължени да предоставят на регулаторните органи доказателства за качество и безопасност.

В момента пазарът на хранителните добавки не е контролиран. Никой не може да гарантира съдържанието, ефективността и качеството на продукт, регистриран като хранителна добавка. Няма и правила, по които се определят дозите на различните компоненти в тях. По тази причина можете да видите съвсем различни дозировка на един и същи витамин при различните производители.

 

Веднъж пусната на пазара, хранителната добавка се обявява за безопасна, без да е преминала никакви тестове.

 

Как бихме могли да се предпазим от опасни хранителни добавки? За щастие, по-голяма част от добавките на пазара в Европа и САЩ са безопасни. Но има и такива, за които не може да се твърди същото.

 

Но как да изберем безопасната хранителна добавка? Експертите съветват:

Следете за символи, които удостоверяват FDA, EMA, USP (US pharmacopoea). Тези символи гарантират, че производството но добавките следва установените правила и гарантира тяхната чистота, липса на кръстосано замърсяване, опаковане и т.н.

Преди да купите хранителна добавка се посъветвайте с фармацевт. Нека той Ви препоръча сигурен бранд, дори и да не е сертифициран, но е на пазара от дълги години и продуктите му са безопасни.

Не вярвайте на опаковката. Думата „натурален“ невинаги означава безопасен.

Избягвайте да купувате хранителни добавки от интернет, там контролът е още по-малък и вероятността да попаднете на опасен продукт е значителна.

Не се колебайте да се свържете с производителя и да поискате допълнителна информация относно производството на добавките им.

puls.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви