Днес се навършиха 147 години от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски, борецът за свободна, свята и чиста република, един от символите на българското Възраждане. По този тъжен повод Бургас почете паметта на Апостола с военен ритуал, рецитал и заупокойна молитва. При паметника му в Морската градина оставиха по цвете кметът на града и много бургазлии на всякаква възраст.

„Васил Левски е не само национален герой – той е философия, пример, който никога не бива да забравяме. Нещо повече, за нас, българите, образът на Васил Левски е най-святият, най-обединяващият. Дяконът символизира събирателния образ на българския революционер, на непримиримия и горд българин и неутолимата му жажда за Свобода.

Делото на Апостола е апотеоз на цялото петвековно освободително движение на българския народ, на всичките му прояви на бунт и отхвърляне на тежките окови на поробителя, на безспирния му порив и желание отново да живее спокойно в свободната си родина.

Затова трябва да сме благодарни и признателни на Апостола и неговите съратници, че отново дишаме спокойно, че имаме свободната воля да живеем и да работим така, както искаме.

На днешния ден всеки българин трябва да бъде горд със своя произход, със своя род и отечество! Затова нека сведем признателно глави и почетем този велик син на България!“, написа кметът Димитър Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви