Окръжен съд – Бургас и Районен съд – Бургас бяха домакини на обучение по медиация, насочено към съдии, адвокати, медиатори и представители на държавни институции. Темата на обучителния форум бе „Децата на фокус в реформата на съдебната система“, организиран от Професионалната асоциация на медиаторите в България.

Лекторите, адвокат Елиза Николова, председател на Асоциацията и адвокат Юлия Раданова, коментираха процедури по информиране на родители, преминаващи през развод. Негативните аспекти на родителския конфликт, способите за преодоляването му и начина, по който медиацията може да бъде в помощ. Обучението предизвика дискусии по темата.

Журналистът Анелия Торошанова, водещ на специализираното предаване „Законът и Темида“, направи изнесено студио от Центъра за медиация и спогодби към Окръжен и Районен съд – Бургас. Първи радио-гост бе председателят на бургаския Окръжен съд, съдия Росица Темелкова.

Административният ръководител представи разработената и прилагана от двата съда съдебна програма за медиация, както и предложенията на двете съдебни институции за законодателни промени за налагане на задължителна медиация. Центърът за медиация към двата съда е ситуиран в Съдебна палата – Бургас и е открит за граждани, за да улесни обществеността, която решава да разреши споровете си чрез извънсъдебната процедура.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви