Как се будите сутрин? И вие ли сте от хората, които не могат да отворят очи дори след продължителното звънене на алармата? Начинът, по който ставаме всеки ден има голямо значение за това колко концентрирани ще бъдем и в какво настроение ще сме до края му. Понякога постоянното изключване на досадното звънене и заспиването отново ни правят по-нервни и раздразнителни.

Според австралийско проучване, цитирано от „HealthLine“, използването на по-мелодична музика за събуждане е по-малко стресиращо организма в сравнение със стандартните позвънявания, които всеки втори използва.
Какво открива проучването?

Данните от изследването са публикувани в изданието „PLoS One“. То обхваща общо 50 участника, като всеки от тях е трябвало да отговаря на специален въпросник за това как се буди сутрин и обича ли „да разсрочва алармата“. Голяма част от тях са свързани с това стряскат ли се и какъв звук точно предпочитат.

Стюарт Макфарлън от университета RMIT – ръководител на проучването, обяснява, че по-мелодичните звуци или буденето с песни, помагат на хората да станат по-лесно и да се концентрират по-бързо сутрин.

По думите на специалиста, мелодията, която може лесно да бъде изтананикана, не стряска така като стандартните тонове на звънене.

Макфарлън дава пример за по-мелодична аларма песента на Мадона „Borderline“. По думите ѝ, парчето привлича вниманието на мозъка и успокоява, докато повтарящите се аларми от типа „дзън-дзън“. напрягат съзнанието.

Как да се будите по-свежи?

Според д-р Тимъти Моргенхалер, има няколко други неща освен алармата, от които зависи дали ще се събудите свежи и отпочинали:

Достатъчно сън – основното нещо, от което се нуждаете. Ако предната вечер не сте спали добре, на следващата си легнете малко по-рано, за да наваксате. На възрастните са необходими близо 7-8 часа, за да може на сутринта да се чувстват добре и да имат енергия. Освен това, през уикендите може да си позволите следобедна почивка, защото тялото се нуждае от повече време за регенерация и баланс на циркадния ритъм.

Избягвайте алкохола преди лягане – ако искате да имате по-качествен сън. Спиртните напитки са предпоставка да се въртите или будите нощем.

По-голяма активност – колкото повече се движите, толкова по-добре за вас. Редовното спортуване и ходене пеша може да спомогне за подобряване на вашия естествен ритъм на заспиване и събуждане.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви