Документите за екстрадирането на Васил Божков по обвиненията за ръководство на организирана престъпна група ще бъдат предадени днес от прокуратурата на министерството на правосъдието и ще бъдат изпратени незабавно в Абу Даби.

Вчера излезе непотвърдена информация, че бизнесменът е бил освободен от ареста в Обединените арабски емирства, но е с отнет паспорт и няма право да напуска страната. Според източници на телевизията, Божков е поискал да бъде на свобода, докато тече процедурата по евентуална негова екстрадиция у нас.

Вчера министерството на външните работи съобщи, че България не е уведомявана от Обединените арабски емирства, че Васил Божков да е освобождаван от ареста. Посланик Богдан Коларов е отправил спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна.

Към бизнесмена има повдигнати от българската прокуратура общо 11 обвинения, в това число – за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви