Традиционните кукерски игри отново ще покажат богатството на българските обичаи тази седмица в комплекс „Меден рудник“.

Празникът ще се проведе на 16 февруари, неделя. Негови организатори са местната група „Козият рог“ и Народно читалище „Паисий Хилендарски 1928“, с подкрепата на Община Бургас.

Игрите стартират с шествие от дома на царя на кукерите на ул. „Петко войвода“ № 18. Първият обреден момент в кукерския обичай е обхождането на домовете с пожелания за здраве, плодородие и благополучие.

Според народните вярвания чрез специални магически танци и страшни маски кукерите прогонват злите духове и орисници, за да има богата реколта през годината. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сценки.

В 15.00 часа на кръстовището на ул. „Кооператор“ и ул. „Петрова нива“, в близост до бившето опитно поле, ще бъде дадено началото на концерт с участието на народните изпълнители Жечка Сланинкова, Ваня Дженезова, Яна Биюкова, Евгени Янчев и Димо Добрев.

В 16.30 часа царят на кукерската група ще насочи звънтящото шествие към мястото за „посев“ – ул. „Кооператор“ и ул. „Петрова нива“.

Вторият основен момент е обредното заораване и засяване, където централна фигура е царят на кукерите. Тук се избира и цар за следващата година.

Идеята на кукерска група „Козият рог“ е младите хора да продължават традицията по пресъздаване на кукерският обичай и да съхраняват фолклорното наследство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви