Малко или много са 160 000 лева, с които Община Бургас е готова да съфинансира заснемането на български филми в града ни? Около този въпрос се завъртя дебатът между общинските съветници от местния парламент, по време на заседанието на Правната комисия към ОбС.

На предстоящата сесия в края на този месец, съветниците трябва да решат дали да отпуснат 60 000 лв., с който да бъде увеличена сумата по проект „Филми за Бургас“ от Културната програма на Община Бургас в рамките на утвърдения бюджет за 2020 г. Парите ще бъдат допълнени към вече гласуваните 100 000 лева, с които ще се съфинансира снимането на български филми.

Преди две седмици в Бургас гостуваха едни от най-популярните актьори и режисьори в страната, които представиха проектите за 2 сериала и 4 игрални филма и поискаха да бъдат подпомогнати от местната администрация.

Председател на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност към ОбС Веселин Пренеров сподели пред колегите си от Правната комисия, че с филмите ще се направи една своеобразна реклама на Бургас с неговата характерна и неподправена културна, архитектурна и туристическа визия. Според него заснемането на такива продукции на знакови места в града ни, представяло не само артистичното и романтично лице на Бургас, но потенциалът, с който се развиваме.

Пренеров също така разкри, че съвсем скоро ще стане ясно и кои сериали и филми ще бъдат подпомогнати с общински пари. „На 90% от заявилите желание сме готови да помогнем„, каза той.

Против предложението се изказа председателят на Правната комисия Иво Баев, който бе категоричен, че не общината трябва да дава пари за българското кино, а продукциите да заплащат, за да снимат филми тук. Баев отправи и критики към един от най-популярните родни филми през последните години „Възвишение“. Това стана след като председателят разбра, че на един от филмите, които кандидатстват за съфининансиране режисьор е Виктор Божинов. Именно Божинов режисира продукцията по книгата на Милен Русков. „Това е антибългарски филм!“, заяви Баев.

В подкрепа на докладната за допълнителни 60 000 лева се изказа общинският съветник от ПП ГЕРБ Калояна Живкова, която дори даде за пример, че за заснемането на филми, в някои градове по света се дават и данъчни облекчения.

Изцяло „за“ докладната бе и общинският съветник от БСП Павел Маринов, който сподели, че 160-те хил. лв. дори са малко в подкрепа на българското кино и поясни, че ако има предложение и за увеличаване на сумата, то също би го подкрепил.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви