Тази седмица главният прокурор възложи на ДАНС да направи пълна проверка на целия приватизационен процес. „България беше ограбена в огромен мащаб от огромни банки, групировки, бизнес групировки, силови групировки“, каза в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ бившият вицепремиер проф. Димитър Луджев. По негово мнение прокуратурата през цялото това време не е направила нищо по отношение на тези дела, както и по отношение на приватизационните.

Той обясни, че само нереализираните вътрешни задължения, които са рефлектирали върху фалита на банките, през 94-та – 95-та година са били към 12 милиарда и половина долара.

„Нещо да се е случило през това време? Прокуратурата нещо да е направила по тези дела, да не говорим по приватизационните“, каза Луджев.

По негово мнение в момента просто се заблуждават хората. Според него става дума за една акция на премиера и на главния прокурор за сплашване на бизнеса. Той обясни, че всички сключени сделки са законосъобразни, дори тези, които са явно грабителски и осъдителни.

Луджев обясни, че приватизацията не е трябвало да бъде преминаване на собствеността в някакви частни ръце, а форма на модернизация.

„В пика на приватизацията една сделка голяма се правеше около 18-20 дена. Една сделка на общините се правеше за една седмица“, припомни той.

Според него ефективната стратегическа приватизация е била пренебрегната, защото са нямали полза нито политиците, нито родните бизнес и силови групировки, които са изпомпвали предприятията.

„Както се оказа по-късно, 83% от държавните активи бяха ликвидирани. А пък политиците и управляващите, които направиха приватизацията, те нямаха интерес.

Не можеха да вземат големи пари от западни инвеститори, трябваше да вземат комисионни. Комисионните можеха да им дадат родните другари“, категоричен е проф. Димитър Луджев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви