Разликата при водата между отчетите на общия и индивидуалните водомери да се разделя между съседите в етажната собственост.

Това иска да въведе регионалното министерство. Идеята е обсъждана в работна група, съобщи ресорният министър Петя Аврамова, цитирана от Монитор. Разпределението е възможно, ако потребителите са осигурили достъп за ранен отчет през последната година и измервателните им уреди са изрядни.

Срещу предложението на ведомството е имало възражения, тъй като ще бъдат ощетени собствениците на необитаемите имоти.

Друго предложение е етажната собственост на общо събрание да може да вземе решение как да разпределя разликите, но водомерите отново трябва да бъдат изрядни, каза Аврамова. В момента според наредбата за условията и реда за присъединяване на потребители и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, изразходваното количество вода се разпределя между потребителите в етажната собственост след отчитане на индивидуалните и общия водомер, като в разпределението се включват разходите на сградата и загубите. Разликата в отчетите на главния водомер и уредите в отделните имоти се разделя пропорционално спрямо консумацията на отделните жилища.

Проектът на Закон за водоснабдяване и канализация ще бъде представен за обществено до 15 май. След приемането му ще бъдат предприети промени в подзаконови актове, включително и наредбата за водоснабдителните и канализационните системи. Трябва да се намерят механизми за решаване и на наболелия в общественото пространство проблем с разпределението на водата, която се отчита от общия водомер в сградата, каза Аврамова.

4 КОМЕНТАРИ

  1. До сега не е ли същото? Що кубици вода плащаме от главния водомер.Дали е изправен той,никой не може да разбере и дали отразяват истинските кубици,също.

  2. в гр.ЛОВЕЧ плащаме по 3.10 лв за кубик- плюс пропорционално на консумацията ни от разликата от общия водомер и отделните апартаменти-така е отдавна,значи е незаконно,кой ще ни върне парите?????????

    • „Срещу предложението на ведомството е имало възражения, тъй като ще бъдат ощетени собствениците на необитаемите имоти.“ Ясно и точно казано, какво има още за разбиране? Ако замина за година със семейството ми в чужбина или се преместя да живея на друго място, но не си продам апартамента, ще си плащам разликата, особено ако етажната собственост, /както обикновено става/ не вземе решение да ме изключи, защото разликата ще се разпределя на по-малко хора и ще натовари останалите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви