Митовете около Леонардо да Винчи са много
Митовете около Леонардо да Винчи са много

За картините и изобретенията на гения Леонардо се разказват почти толкова легенди, колкото и за самия него. Нека да видим дали е истина, че…

Леонардо не е завършил нито една картина?
Не. Тази репутация на художника в очите на потомците е създадена от младия му съвременник Джорджо Вазари в „Жизнеописания на най-известните живописци, ваятели и архитекти“.

Според изкуствоведа Абрам Ефрос биографът на Леонардо е преувеличил перфекционизма на художника, за да изведе от историята на живота му морала: „Заради тезата за безплодие на експериментаторството Вазари забранява на Леонардо да Винчи да завърши дори едно от произведенията си, въпреки фактите, които във времената на Вазари са били още по-очевидни, отколкото днес.“

Великият художник е бил извънбрачно дете?
Да. Леонардо, роден на 15 април 1452 година – е незаконен син на нотариус от тосканското градче Винчи.

Майката се казвала Катерина, това е известно от записки, оставени от дядото на бъдещия художник. Тя по-скоро е била селянка.

Леонардо е писал бележки с огледално писане?

Да. Съхранени са многобройни записки на художника, които лесно се четат само в огледало.

Леонардо по принцип е обичал да експериментира с писането, включително с пиктографско писмо.

На фреската „Тайната вечеря“ Леонардо е изобразил жена редом с Христос?
Не. Версията, спомената в популярния роман на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“, че до дясната ръка на Исус седи не апостол Йоан, а Мария Магдалена, е неоснователна.

Йоан, най-младият от 12-имата ученици на Христос, традиционно се изобразява като млад красавец с меки, женствени, или по-точно – ангелски – черти. Така са подчертавали чистотата на душата на апостола. Леонардо е нарисувал като ангелски младежи и други светии, например апостол Филип на същата фреска, и Йоан Кръстител.

Мона Лиза от картината на Леонардо е съществувала наистина?
Да. Има много версии: например, че този портрет Леонардо е нарисувал за себе си, че е запечатал на него образа на майката, съхранила се в паметта му… Но източници потвърждават: мона (тоест „госпожа“ – не име, а уважително обръщение към жена) Лиза, жена на търговеца Франческо дел Джокондо, е живяла в началото на XVI век във Флоренция.

Вазари пише, че Да Винчи, работейки над нейния портрет, е канил музиканти и шутове да забавляват дамата, за да може нейната усмивка да остане естествена, независимо от умората от седенето в една поза.

Леонардо често се е заигравал на портретите с имена и фамилии.

Възможно е да искал да изобрази и тази жена усмихваща се, тъй като giocondo в превод от италиански означава „весел“.

Леонардо е изобретил хеликоптера?
Не. В неговите скицници има чертеж на машина, която се вдига над земята от витло от опънато върху рамка платно. Хората ръчно трябвало да въртят витлото и всъщност подобна машина едва ли би излетяла.

Британският авиационен историк Чарлз Гибс-Смит е смятал, че принципът на използване на въртящото се витло за полет не е измислено, а видяно от художника. Така са работили детските въртележки, известни поне от XIV век. Но през ХХ век бащата на вертолета Игор Сикорски споделя, че чертежът на Леонардо го е вдъхновил за изобретението.

Художникът е подправил Торинската плащаница?
Не. Писателите Лин Пикнет и Клайв Принс са посветили цяла книга на версията, че тайнствената пелена, върху която са отпечатани ликът и тялото на Христос, всъщност епървата снимка в историята, направена от Леонардо по време на неговите експерименти с камера обскура.

Споменаванията на Торинската плащаница в източници се отнасят още към XIV век, но писателите смятат, че тосканският гений е усъвършенствал неубедително менте, нарисувано с бои. Самите те успели да получат подобно изображение с камера обскура, само че

използвали вещества, открити в края на XVIII век.

А и „снимката“ не би могла да се отпечата на обратната страна на платното, както в случая с Торинската плащаница.

Леонардо е изобретил велосипеда?
Не. През 1974 историкът Аугусто Маринони, четейки лекции в родината на Леонардо, в град Винчи, демонстрирал пред изумената публика рисунка на велосипед, открита в сборника с ръкописи на гения, известен като Codex Atlanticus.

„Изобретението“ било тиражирано в книгите по изкуство и дори направили модел по рисунката. Но експертите смятат, че скицата не е дело на ръката на Леонардо.

Историкът Карло Педрети твърдял, че е видял тази страница през 1961 година, и че там имало само две окръжности, нарисувани една до друга, които очевидно някой впоследствие е превърнал в изображение на велосипед.

В чест на да Винчи е кръстен молец?
Да. Обитаващ Судан молец носи гордото име Leonardo davincii. Откривателят на този вид – полският ентомолог Станислав Блешински – бил страстен почитател на гения.

Леонардо е починал в ръцете на френския крал?
Едва ли. Франсоа I е поканил Леонардо на работа в двора си и великият художник е прекарал последните три години от живота си във Франция, в замъка Кло Люсе, където е починал.

Историята, че кралят е бил край смъртното ложе на Леонардо, е разказана от Вазари. Друг биограф на гения обаче споменава, че ученик на художника е съобщил на Франсоа за кончината на Леонардо.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви