Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин.

Любовта присъства неотменно в нашия живот. На тази дата двойката изразява любовта си един към друг, като си изпращат поздравителни картички „валентинки“, бонбони сърчица, цветя. Тези малки жестове на внимание превръщат 14 февруари в празник на любовта.

По традиция на 14 февруари отбелязваме Свети Валентин с Националната АНТИСПИН кампания.

Днес празникът се свързва с информационно-образователна кампания за добра сексуална култура, насочване вниманието на младите хора върху сексуално-преносимите инфекции и безопасния секс.

В света по данни на Глобалната програма по СПИН близо 38 милиона души живеят с ХИВ/СПИН.

На 14.02.2020 г. всеки, който желае може да се изследва напълно безплатно в КАБИНЕТ ЗА АНОНИМНО И БЕЗПЛАТНО КОНСУЛТИРАНЕ И ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА СПИН В РЗИ-БУРГАС, УЛ. „АЛЕКСАНДРОВСКА“ №120
кабинет № 102
Работно време: 08:30 ч. – 17:00 ч.

Тази година РЗИ-Бургас инициира АНТИСПИН кампания под мото: „Любов без риск“,

с което ще се отбележи 14 февруари – Ден на влюбените. Партньори в кампанията са доброволци от БМЧК, Община Бургас и бургаски училища.

На 14.02.2020г. (петък):

През целия ден в КАБКИС и Вирусологична лаборатория ще се извършва безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН с бързи тестове. Всеки желаещ да провери своя ХИВ статус, може да посети кабинета в РЗИ-Бургас, в удобно за него време.

от 09:00 – 16:00 часа

ще се предоставят на гражданите услуги по доброволно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест във вирусологичната лаборатория и в КАБКИС на Регионална здравна инспекция, намиращ се на ул. „Александровска“ №120, ет. 1, каб. 102;

от 10:00ч. до 16:00ч

служители на РЗИ-Бургас, екипи обучители на връстници на техните съученици и учители ще раздават здравно-информационни материали, предпазни средства и червени лентички. по бургаските училища. Паралелно ще се провеждат лекции, беседи, дискусии и прожекция на филм „Ти гониш“. През целия ден доброволци от БМЧК, Общински младежки клуб „J.J.Cool A“ и служители на РЗИ-Бургас ще раздават ЗИМ, кондоми и валентинки по бургаските кафенета и нощни заведения.

През 2019г. се проведе анкетно проучване за ниво на здравни знания и нагласи на 168 ученици на възраст от 16-17 години в 4 бургаски училища – СУ „Иван Вазов”, ПГЕЕ „К. Фотинов“, ППМГ „ Акад. Никола Обрешков“ и ПГРЕ „Г.С. Раковски”. Проучването е част от дейностите по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции 2017-2020 г.От анализа и интерпретацията на данните от проучването се установи добро ниво на здравни знания и нагласи за здравословно сексуално поведение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви