Министерството на образованието на САЩ ще започне разследване срещу два от най-престижните си университети – Харвард и Йейл, тъй като и двете учебни заведения са заподозрени в приемане на финансиране и подаръци от чужди държави, сред които Китай и Саудитска Арабия.

Според Министерството на образованието, университетите са укрили стотици милиони долари и чуждестранни подаръци и договори. Пред BBC представителите на учебните заведения от Бръшляновата лига казват само, че подготвят своите отговори към правителството на САЩ.

Законът в Америка налага всички дарения над 250 хил. долара да бъдат докладвани. А от юли миналата година, Министерството на образованието открива, че липсват отчети за 6,6 милиарда долара дошли от Катар, Китай, Обединените Арабски Емирства и Саудитска Арабия. Не е изключено и числото да е значително по-голямо.

В изявление на ведомството се казва, че само Йейл не е отчел подаръци и договори на стойност най-малко 375 милиона долара, съобщава РИА Новости.

И преди Министерството на образованието е предупреждавало, че подобни финансови средства са „черна дупка“ и винаги идват „с определени условия“.

Що се отнася до университета в Харвард, Министерството на образованието на САЩ поиска висшето учебно заведение да предостави данни „за подаръци и договори от Китай, Катар, Русия, Саудитска Арабия и Иран“. Отбелязва се, че министерството иска да получи информация за контакти с фондация „Сколково“, „Лаборатория Касперски“ и Huawei.

„За жалост, колкото повече се ровим, толкова повече неща осъзнаваме, че не са докладвани“, казва говорителят на Министерството на образованието Бетси Девос.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви