Климатикът е много важна вещ
Климатикът е много важна вещ

В наши дни е трудно да се намери автомобил, който да не е оборудван в климатик. Климатикът влиза в базовото оборудване на почти всички модели, излизащи на пазара. Тя навлезе в масова употреба още през 60-те години на миналия век, като нейното предназначение е да накара водача и пътниците в превозното средство да се чувстват възможно най-удобно и комфортно по време на пътуване.

Приемуществата на климатика са ясни. Шофьорът настройва системата спрямо собственото си усещане и всичко би трябвало да бъде наред. Какво обаче мислят експерти в областта на медицината, които изучават влиянието на температурата върху организма на човека? И съответно какви препоръки дават те на тези, които използват климатика в своя автомобил?

Все пак, климатикът се командва и от лекарите

Според лекарите, най-комфортно човешкото тяло в открити условия се чувства пре температури от 16-18 градуса по Целзий. На свой ред автомобилните експерти посочват малко по-високи стойности, като смятат, че оптималните градуси в салона на колата трябва да бъдат 22 (плюс-минус 2). Именно в такива условия шофьорът е концентриран най-добре, като задължително обаче трябва да следи за посоката на въздуха, която през по-голямата част от времето да бъде насочена в краката му.

При по-ниски температури – 18-20°C, съществува риска от простудни заболявания, особено ако в колата има малки деца. Що се касае до увеличаването на топлия въздух в купето, той води до по-бърза умора и загуба на концетрация при шофьора. Естествено, това се отразява и на безопасността на движението.

Експертите съветват също така след продължително стоене на автомобила на едно място през зимата поне за 10-15 минути да се остави климатикът да вкара по-топъл въздух в салона. Съответно, през лятото се препоръчва системата да се настрои на 17-20 градуса, за да може купето да се охлади. След изтичане на това време климатикът трябва да бъде настроен на оптимално ниво.

Ако личният опит има значение, лятото – от 22 до 24 градуса. Зимата – твърдо 24. Колата е с климатроник, но това едва ли е най-важното. Важното, според нас, е – температурната разлика да е около 10-15 градуса между вън и вътре.

Снимка: Auto Express

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × five =