От социалното министерство не подкрепят искането на бизнеса първите три дни болнични да се поемат от НОИ. Припомняме, че първоначално управляващите лансираха идеята първите три дни болнични да не се плащат от работодателите, както е в момента. Това предизвика вълна от обществено и политичеко недоволство и темата бе замразена.

Бизнесът продължава да настоява работодателят да не плаща първите дни с мотива, че така ще се ограничат фалшивите болнични листове.

Държавата все още търси решение, а според министър Деница Сачева, другата седмица продължават преговорите в Тристранката по темата.

Няма как още 200 милиона лева, които в момента бизнесът плаща за първите три дни болнични, да се прехвърлят като задължение към държавата, категорична е Деница Сачева. Според нея това няма да реши проблема с фалшивите болнични. МТСП е склонна на мерки за по-строг контрол и по-строги санкции.

Личните лекари от своя страна излязоха с ново предложение.

Идеята им е копие от издаден болничен лист да се изпраща незабавно на работодателя, а службите по трудова медицина да правят анализ и да реагират при съмнение за фалшиво боледуване. Те ще могат да обжалват и въпросния болничен от името на работодателя, а в режима за лечение да се създаде и такъв – домашно лечение без да се напуска района, са сред другите предложения на личните лекари.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви