В сградата на Община Бургас официално бяха подписани договорите за предстоящото изпълнение на мерки за енергийна ефективност в 11 частни многофамилни сгради в Бургас. Това става изцяло със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ през периода 2020 – 2022 г. В момента по същата програма са обновени 3 сгради и тази година ще ги последват още 7.

До този момент по програмата за енергийна ефективност са санирани над 200 блока, които се обитават от приблизително 40 000 души. Някои квартали на града ни промениха изцяло своя облик. Програмата е успешна и търсена. Няма ден, в който сдружение на собствениците да не се допитва до нас за кандидатстване. По втората програма, по която именно ще се финансира санирането на 11 сгради, трябва да споделим, че беше един дълъг процес. Нашите проучвания показват, че между 40-50% ще се спестяват от сметките за електроенергия след края на строително-монтажните работи„, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Както при първите десет проекта, Община Бургас ще бъде партньор на собствениците, администрирайки целия процес. Резултатът от изпълнението на такива мерки за енергийна ефективност е намалени сметки за отопление, спестен въглероден диоксид в атмосферата, подобрен външен вид на сградите, комфорт за техните обитатели и безопасност за преминаващите пешеходци.

Зам.-кметът по строителство инж. Чанка Коралска сподели, че строителните дейности по новите 11 сгради ще започне веднага, след като се обяви обществената поръчка. Очаквания са до лятото да бъдат сключени договорите за строителство.

Една част от сградите са паметници на културата или се намират в пешеходна зона. Самите те представляват атракция с външния си вид„, сподели още кметът Николов. Той допълни, че Община Бургас ще кандидатства и през новия програмен период по програмата по енергийна ефективност, за да могат и още сгради в града ни да претърпят положителна промяна. Тепърва щяло да става ясно какви точно ще са условията по кандидатстването и дали ще се наложи този път санирането да не е изцяло безвъзмездно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви