храна

Учени от Института Сок в Калифорния предупреждават, че

храненето след 18:00 ч. е вредно за здравето, защото храносмилателната ни система става по-малко активна в по-късните часове на деня,

пише в.“Дейли мейл“.

Хората открай време са „проектирани“ да следват специфични циркадни ритми, изтъква екипът на д-р Сачин Панда. Храносмилателната ни система не прави изключение и тя е настроена най-ефективно, когато се натоварва преди 18:00 ч.

Тогава е най-добро отделянето на слюнка и на стомашните сокове, чревните контракции са по-силни и сме по-чувствителни към хормона инсулин, който се справя с глюкозата от кръвообращението ни. Това наследство е кодирано в гените ни. Но след изобретяването на електрическото осветление, естествените ни циркадни ритми са претърпели значителна промяна. Хората вече рядко вечерят преди залез слънце, а нощта се удължава неимоверно.

Късните хранения са свързани с риск за сърцето и развиването на диабет от тип 2.

Калифорнийските учени осъществили експерименти с две групи лабораторни мишки. И двете били подложени на хранителен режим, богат на захари и мазнини. Но едната група имала денонощен достъп до храната в продължение на цяла седмица, докато на другата тя се предлагала в ограничен „прозорец“, съвпадащ с дневното осветление.

Мишките, които се хранели „на корем“ през цялото денонощие, бързо качили лошия холестерол и развили диабет от тип 2.

А ограничената във времето група останала със сравнително нормално тегло и в добро здраве. При това и двете групи консумирали еднакъв брой калории.

При мишките с ограничен режим бил наблюдавана и ремисия от диабет тип 2, ако те са имали симптоми за това заболяване.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nineteen − eleven =