Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева и експерти на МЗХГ се срещнаха днес със земеделски производители в Бургас. Срещата е част от информационната кампания на Министерството за Директни плащания 2020 и бе проведена във Флора-Бургас, като залата се оказа тясна за големия интерес от страна на земеделците и се наложи вкарването на допълнително столове.

Пред земеделските производители бяха представени предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г. Обсъдени бяха и актуални въпроси относно държавните помощи, както и новостите в законодателството в сектор „Животновъдство“. Стопаните бяха информирани и за хода на преговорния процес на ниво ЕС за Общата селскостопанска политика след 2020 г. На събитието присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, председателят на Общински съвет – Бургас проф. д-р Севдалина Турманова, зам.-кметът по европейски политика Весна Балтина, директорът на Областната дирекция „Земеделие“ в Бургас Лидия Станкова и други.

Акцентираме върху програмата за „Морско дело и рибарство“, която в Бургаско е много популярна и до този момент тук са договорени 40 млн. лева. Парите са за общински проекти, както и за рибари. В областта има три рибарски групи – Поморие, Несебър, Бургас-Камено и те също реализират проекти„, каза д-р Василева.

Зам.-министърът допълни, че местните земеделски производители са много активни по европейските програми и до този момент има 460 сключени договора по програмата за развитие на селските райони и договорената сума е близо 117 млн. лева.

Имаме 180 сключени договора за малки земеделски стопани, 150 одобрени млади фермери и над 80 за конкурентоспособност и модернизация на стопанства. Акцентът ни същи е и да подпомагаме животновъдството и подобряване на биосигурността„, поясни още д-р Василева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви