Анегрет Крамп-Каренбауер заяви пред ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС), че се отказва от лидерския пост на партията, съответно да се кандидатира за канцлер на Германия, пише списание „Шпигел“. Двата поста вървят ръка за ръка. Анегрет обаче ще остане министър на отбраната по желание на канцлерката Ангела Меркел. Според източници на изданието, Крамп-Каренбауер е заявила, че не се стреми към канцлерския пост. Тя възнамерява до лятото да организира процеса с излъчването на кандидатура за канцлер, след което ще отстъпи председателското място в партията.

Причината за тази развръзка е изборът на Томас Кемерих от Свободната демократическа партия за премиер на федералната провинция Тюрингия.

Той беше избран за неин ръководител както с гласовете на своята партия и на ХДС, така и на партията „Алтернатива за Германия”. Обединението на ХДС с десните популисти предизвика възмущение в цялата страна и беше изтълкувано от либералите и членовете на ХДС като нарушаване на табуто.

Анегрет е заявила пред членове, че в ХДС съществуват неясни взаимоотношения на части от партията с „Алтернатива за Германия” и левите партии. Тя се е обявила категорично против подобен тип сътрудничество.

Реакцията на президиума на партията, пред който тя е обявила оттеглянето си, е била продължително мълчание. Партийното ръководство остана изненадано от решението на Анегрет да не се кандидатира отново за партиен лидер и да се въздържи от претенциите за канцлерския пост. Никой от присъстващите не е коментирал директно въпроса за възможен наследник, съобщи ДПА.

Премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия и зам-председател на ХДС Армин Лашет, който отдавна е обсъждан като потенциален кандидат за канцлер, не е присъствал на въпросната среща.

Оттеглянето на Крамп-Каренбауер не е било обсъждано с партньорите на ХДС, добави „Шпигел”.

Канцлерката Ангела Меркел е благодарила на Крамп-Каренбауер за решението й да се оттегли и настоя тя да остане министър на отбраната.

Крамп-Каренбауер наследи Меркел като председателка на ХДС през декември 2018 г. Тогава тя спечели срещу бившия лидер на фракцията на съюза Фридрих Мерц и федералния министър на здравеопазването Йенс Шпан.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви