Предложението за Никулден, 6-ти декември, да бъде обявен за празничен и неприсъствен ден на територията на община Бургас, бе разгледано днес на постоянната комисия по „Туризъм“ към Общински съвет.

Бизнесът в Бургас е по-скоро против идеята„, призна председателят на ОбС проф.д-р Севдалина Турманова. Тя също така допълни, че през декември имало и достатъчно много празнични дни.

От държавните структури всички ще са „за“, но частниците, поне от тези, с които контактувам, са против. Няма и как да им наложим да не работят през този ден„, каза от своя страна общинският съветник от ПП ГЕРБ Димчо Грудев.

В комисията единствено в подкрепа се обяви Христо Панайотов от БСП, който каза, че това не е само негово лично мнение, но и на цялата група на социалистите в Общински съвет.

Като бургазлия, в годините, когато съм живял в друг град, най-светъл празник е бил Никулден. Разбирам резервите на бизнес средите, но в личен аспект няма как да не подкрепя идеята„, каза той.

Припомняме, че докладната се пише, че предложение за наработен Никулден е от старши комисар Бранимир Мангъров – началник на Затвор Бургас. Като мотив е посочил, че денят е неучебен, празничен, но пък работен, което водило до редица неудобства, както за работещите родители, така и за ръководителите на всички държавни, общински и частни структури, които срещали очакванията на работниците и служителите да бъдат освободени по-рано от работа, за да изведат децата си за празника и да приготвят празничната трапеза.

Областният управител на област Бургас е изразил положително становище за обявяване на 6-ти декември за неприсъствен ден на територията на община Бургас. Кметът Димитър Николов преди дни също коментира темата и сподели, че оставя решението в ръцете на общинските съветници /вижте тук/.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви