С 60 000 лв. да бъде увеличена сумата по проект „Филми за Бургас“ от Културната програма на Община Бургас в рамките на утвърдения бюджет за 2020 г. Това поиска общинският съветник от ПП ГЕРБ и председател на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност към ОбС Веселин Пренеров. Парите ще бъдат допълнени към вече гласуваните 100 000 лева, с които ще се съфинансират снимането на български филми на територията на града ни.

Целта е да бъде направена своеобразна реклама на Бургас с неговата характерна и неподправена културна, архитектурна и туристическа визия. Заснемането на такива продукции на знакови места в морския ни град, представя не само артистичното и романтично лице на Бургас, но и неговия потенциал като развиващ се, модерен и вдъхновяващ град„, пише Пренеров в докладната си.

Само преди няколко дни най-актуалните български сценаристи, актьори и режисьори представиха своите идеи пред Постоянната комисия по култура и читалищна дейност. Сред тях бяха Ники Илиев, Андрей Арнаудов, Красимир Ванков, режисьорите Виктор Божинов, Георги Костов, актьорите Михаил Билалов, Филип Аврамов, Деан Донков, Бойко Кръстанов, Теодора Духовникова, Башар Рахал, Лилия Маравиля, Захари Бахаров и мн. други /вижте още тук/.

Огромното желание и амбиция на авторите на представените проекти е да снимат на култови места в Бургас, което е комплимент и безспорна реклама за града. Повечето от бъдещите филмови проекти ще бъдат представени на български и международни кинофестивали. По този начин Бургас ще се превърне не само в основен герой в бъдещите филмови продукции, но и ще стане все по-атрактивна и притегателна дестинация„, се пише още в докладната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви