Главният прокурор Иван Гешев в интервю пред БНР обяви, че държавното обвинение още няма доказателства, че президентът Румен Радев е човекът, който говори с ген.-майор Цанко Стойков в разпространените записи, предстои събиране на още доказателства.

Обвинител №1 коментира, че не се е обърнал в случая към Народното събрание, защото не са изяснени обстоятелствата дали е президентът и дали е извършено престъпление заради неяснотата на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията:

„Всички се хванаха за определението „държавна измяна“, защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет – дали президент, дали вицепрезидент – може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващият прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт“, обясни главният прокурор.

По думите на Гешев сега всичко е в ръцете на Конституционния съд: „Ако те решат, че има недосегаеми хора, че има абсолютни имунитети, аз не споделям това виждане, ние ще се съгласим“.

Главният прокурор изрази учудване, че се твърди, че назначаването на съпругата на президента (Десислава Радева – бел.ред.) е повод за проверката в КПКОНПИ и уточни, че преди да се произнесе КС прокуратурата не може да се интересува каква е тази проверка, защото “ всяко действие действие, което ще направят прокурорите за проверка на това, ще е в нарушение на чл. 103 от Конституцията“.

„Президентът инициира дебат, свързан с прокуратурата, но тя не беше поканена на тези дебати. Не ми е ясно какъв е този дебат“. Това каза пред БНР главният прокурор Иван Гешев и уточни, че според него президентската инициатива е на тема „има някакъв проблем, намерете го“. Той посочи, че дебатът за промени в Конституцията, не е свързан с „изтърканите политически клишета“, че главният прокурор е недосегаем, а е свързан с прокуратурата, но не е ясен обемът му. Гешев беше категоричен, че искането му от Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава, не е търсене на реванш за това, че Румен Радев не подписа от първия път указа за назначаването на Гешев за обвинител номер едно в страната.

За SMS-а от президентството

Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил SMS: „Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията“ и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати SMS и да привиква президента при главния прокурор.

Иван Гешев отбеляза, че съобщението е било любезно и добави: „С мен всички са любезни напоследък“.

За огласените СРС-та

Това са веществени доказателствени средства (ВДС), уточни той. „Това не е изключение, това е стил на поведение на тези структури, които аз ръководя“, категоричен беше главният прокурор. По думите му в обществото трябва да има и другата гледна точка и ние заставаме с имената си и заставаме зад определени тези. „Дали сме прави, или не сме – ще преценят българските граждани. Ние не се притесняваме от истината“, заяви Иван Гешев.

„Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство – не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство.

На 22-ри януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков (командир на ВВС- бел.ред.) и аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното – да спрат наказателното производство. Защото всяко друго действие, за да се установи дали президентът разговаря с г-н Стойков и дали наистина е смачкана една проверка, и дали е смачкана проверката, която вие казвате е касаеща назначение на съпругата му или за нещо друго, би било нарушение на чл. 103 от Конституцията“, обясни главният прокурор и добави, че след това неговото поведение какво би следвало да е:

„Да го изям ли това дело, да го скрия? Да извърша това, което хората около Прокопиев (бизнесменът и издател Иво Прокопиев – бел.ред.) твърдят, че прокуратурата и главният прокурор потенциално всеки ден извършват престъпление“.

За Васил Божков и парите от лотарийните игри

Прокуратурата не съобразява и няма да съобразява действията си с политическите последствия, каза главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта, че обвинението ще направи всичко възможно да върне в България бизнесмена Васил Божков. До момента той има седем повдигнати обвинения и 559 милиона лева констатирани щети за хазната от това, че не е плащал реалния размер на таксите от лотарийните игри.

„Това, че той в момента се намира в Обединените арабски емирства – ще направим всичко възможно да си го приберем“, категоричен беше Гешев.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × 3 =