Световноизвестното сопрано Мария Агреста, една от звездите на Школата на Райна Кабаиванска, е номинирана в категорията „Най-добра певица“ на Международните оперни награди 2020 (INTERNATIONAL OPERA AWARDS 2020). Церемонията по връчването на най-престижните световни оперни отличия ще се състои на 4-ти май в Sadler’s Wells Theatre, Лондон.

Мария Агреста завършва консерваторията в Салерно и от 2009 г. се усъвършенства под ръководството на Райна Кабаиванска в Музикалния институт „Веки – Тонели“ в Модена и в майсторските класове в Нов български университет. Стипендиант е на Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ.

През 2010 г. Мария Агреста дебютира на сцените на Софийската опера и Театро Комунале, Модена като Мими от „Бохеми“ в спектакли със състав изцяло от ученици на Райна Кабаиванска.

В следващите години италианското сопрано е ангажирано в най-престижните оперни театри – Метрополитън, Миланската скала, Ковънт гардън, Операта на Париж, Римската опера, Арена ди Верона, Театро Реал в Мадрид, Лирик опера в Чикаго, Баварската щатсопера, Ла Фениче във Венеция, Фестивала в Залцбург и много други. Партнира си с най-големите световни тенори – Пласидо Доминго, Йонас Кауфман, Роберто Аланя, Франческо Демуро, Андреа Каре и др.

През януари 2020 Мария Агреста се представи като Мими от „Бохеми“ в Метрополитън опера, Ню Йорк. В момента подготвя дебюта си като кралица Елизабет от „Роберто Деверьо“ през март в „Шанз Елизе“, Париж и през април в Театро Масимо, Палермо.

„Да се запозная с Райна Кабаиванска беше откритие! Пред мен се разкри един прекрасен и любящ човек, каквато може да бъде само една майка. В трудните моменти тя не спираше да ме окуражава и да ми дава сила, не спираше да вярва в моите възможности и в моето професионално бъдеще, дори когато аз бях разколебана.

Като преподавател е изключителна! Взискателна и непоколебима, едновременно с това любяща и с нечовешка щедрост. Не познавам никой друг, който да знае как и да има желанието да предаде своето знание и опит на другите.

През живота си получих много специални дарове, но Райна е най-същественият за мен!“ казва Агреста за своята учителка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви