За отсечката Чирпан-Ст. Загора за нужни 60 млн.лв.
За отсечката Чирпан-Ст. Загора за нужни 60 млн.лв.

Агенция „Пътна инфраструктура“ няма да премахне ограничението на скоростта по магистрала „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора до 31 март, както беше заявено по-рано от регионалния министър Петя Аврамова. Причината е, че отсечката няма да бъде ремонтирана дотогава, което пък е логично, тъй като ремонти там дори не са започвали. А предвид това, изглежда почти невъзможно ремонтът да започне и да приключи до натоварения летен сезон.

Като причина за поредното отлагане Аврамова посочи „непосилната“ сума, която е необходима, за да се ремонтира пътят и „Тракия“ най-после да се превърне в истинска магистрала.

В отговор на депутатско питане ресорният министър посочи, че са необходими 60 млн. лв. и то само за ремонта на едното платно. А в момента и двете са в едно и също окаяно състояние.

Интересното е, че необходимата сума е набъбнала с 20 млн. лв. за три месеца.

Припомняме, че в края на октомври, отново в отговор на депутатско питане, Аврамова посочи, че Институтът по пътища и мостове (ИПМ) е извършил обследване на състоянието на пътната настилка и е изготвен проект за ремонт на платното в посока Бургас и тогава тя посочи сумата от 40 млн. лв. За другото тогава все още не беше направена оценка, надали е възможно цените да са много различни за двете платна.

„Сумата е непосилна за бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, знаете, че на приходи от тол система тази година можем да разчитаме в ограничен размер, част от тези приходи вече са ангажирани за други приоритетни и стратегически проекти в държавата“, каза Аврамова в парламента.

„За 2 години не може да се осигури финансиране за около 10% от магистрала „Тракия“ и явно за следващите две също няма да се осигури“, обърна се към министъра депутатът от „Воля“ Боряна Георгиева. Тя изтъкна, че участъкът „действа като средство за събиране на глоби от гражданите“, и призова да се вземе решение и ако трябва, табелите за магистрала да се махнат от пътя.

Дори се стигна до ироничното предложение да се организира кампания с СМС-си за събиране на средства за ремонта.

Припомняме, че в края на 2018 г. в тази отсечка е въведено ограничение като за междуградски път – максимална скорост от 90 км/ч, защото настилката се оказа в лошо състояние малко над 10 години след откриването ѝ (2007 г.).

Шофьорите също обявиха 40-километровия участък в „касичка“ за Пътната полиция за налагане на глоби. Те дори предупреждават, че трасето се преминава с риск от морската болест заради вълните по пътя. В началото на януари адвокат заведе дело срещу АПИ за наложен му фиш от 650 лв. за превишена скорост.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

thirteen − six =