Затворени пътища и пристанища, блокирани автомобили, спрени влакове и селища, откъснати от света. Снегът и силните ветрове в цялата страна усложниха изключително много пътната обстановка.

Пристанищата Варна и Бургас са затворени, там е в сила оранжев код за силен вятър.

 

Влак 3636 за София е закъсал между Тулово и Черганово заради спиране на тока. Локомотивът престоя 4 часа на релсите, след което напрежението беше възстановено.

От АПИ призоваха шофьорите, на които не се налага, да не предприемат пътуване в посока Родопите и Източна България.

Очаква се само за три дни да падне месечната норма за валежи.

За всички моторни превозни средства са затворени проходът Троян-Кърнаре, проходът Шипка, както и проходът на Републиката, където пътни полицаи отклоняват движението.

Десетки тежкотоварни камиони закъсаха в продължение на километри край Велико Търново и трябва първо да бъдат изтеглени, а след това пътят да бъде почистен. За камиони над 12 тона е затворен Котленският проход, АМ „Хемус“ и в двете посоки за област София. Затворена е и АМ „Струма“ при Дупница, както и пътищата в област Разград.

Ограничения за тежкотоварните автомобили са въведени и за областите Русе, Търговище, Ямбол, Шумен и Ловеч.

Най-много сигнали са постъпили в област Смолян, където снежната покривка е около 20-30 см, както и в областите Кърджали, Хасково и Търговище.

Експерти препоръчват, ако слагате вериги, да покарате около километър, да спрете и да ги затегнете, за да са максимално ефективни.

За днес жълт код е обявен за 13 области на страната. По морето кодът е оранжев. Предупреждение за обилен снеговалеж, силни ветрове и образуване на виелици е в сила за цяла Източна и части от Северна и Южна България.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви