Актьорът Кърк Дъглас е починал вчера на 103-годишна възраст, съобщи синът му Майкъл Дъглас пред сп. „Пийпъл“, цитиран от Ройтерс.

„С огромна тъга аз и моите братя съобщаваме, че Кърк Дъглас ни напусна днес на 103-годишна възраст“, заяви Майкъл Дъглас ексклузивно за „Пийпъл“.

Бащата на Майкъл Дъглас оставя зад гърба си цяла епоха в киното. Кърк Дъглас стигна до върховете в Холивуд, след като идва на този свят като дете на руски имигранти от еврейски произход.

Детството му преминава в голяма бедност, но Дъглас успява да постигне мечтите си.

Той беше един от последните от Златната ера на киното, често играеше ролята на мачо в около 90 филма в рамките на шест десетилетия кариера, припомня БГНЕС.

С очарователни трапчинки и цепка на брадичката, Дъглас беше популярен сред дамите, но също призна, че е бил гневен в зряла възраст заради трудното си детство в Ню Йорк.

„Все още тая гняв в себе си“, казва той в статия за The New York Times през 1988 г. след излизането на първата си автобиография. „Мисля, че трябва да го оставя да си иде, защото смятам, че гневът беше горивото, което използвах за постигането на това, което исках да правя; виждате го във филмите ми, виждате го в имитациите, които хората ми правят.“

Ролята, която може би го обезсмърти като звезда, беше тази на непокорен роб на Римската империя, превърнат в гладиатор в епоса от 1960 г. „Спартак“.

Дъглас продуцира и филм, който взе четири Оскара. Той спечели похвала за включването в надписите на истинското име на холивудския сценарист Далтън Тръмбо, който беше в черен списък заради своите симпатии към комунистите и пишеше под псевдоним.

Кърк Дъглас е номиниран за „Оскар“ за ролята му на боксьор в „Шампион“ (1949), безмилостен продуцент на филми в „Лошите и красавицата“ (1952) и на измъчения художник Ван Гог в „Жажда за живот“ (1956). Но единственият му Оскар идва през 1995 г. като почетна награда за цялостен принос „50 години като творческа и морална сила в общността на киното“.

Други главни роли изигра като френски редник в самоубийствена мисия през Първата световна война в „Пътища на славата“ (1957 г.) и американската легенда Док Холидей в „Престрелка при О.К Корал“ (1957 г.).

Кърк Дъглас се грижеше да омекоти твърдостта си с внушения за болка, остроумие и симпатия“, казва Американският филмов институт, който го нарежда на 17-о място в списъка на най-великите легенди на екран. През 70-те години той застава зад камерата, режисирайки „Scalawag“ (1973) и „Posse“ (1975).

Също така се занимава с писане, като през 1988 г. издава първата си автобиография, последвана от още 10 заглавия. В автобиографията си Дъглас пише: „Винаги съм работил с теорията, че когато играеш слаб персонаж, трябва да намериш момент, когато той е силен. И ако играеш силен характер, намери момент, когато той е слаб“.

Дъглас е роден с името Исур Даниелович Демски в Ню Йорк на 9 декември 1916 г. в семейството на неграмотни еврейски руски имигранти, единствено момче с шест сестри.

Беше трудно, казва той по-късно, с бедно семейство, антисемитизъм и баща алкохолик, е принуден да изкарва прехраната си като мияч.

Отличените с Оскар актьор и продуцент Майкъл и Джоел са от брака му с актрисата Даяна Уебстър, с която се развежда през 1951 година. Три години по-късно той се жени за американката от белгийски произход Ан Буйдънс, от който брак се раждат Питър и след това Ерик, който почина през 2004 г. от свръхдоза.

Дъглас също победи смъртта: той оцелява при катастрофа с хеликоптер през 1991 г. и инсулт през 1996 г., заради който почти не може да говори. На своя 100-и рожден ден през 2016 г. той приписва забележителното си дълголетие на втория си брак.

„За мен и братята ми Джоел и Петър той беше просто татко, за Катрин Зита-Джоунс – прекрасен свекър, за внуците и правнука – техния любящ дядо, и за съпругата му Ан – прекрасен съпруг. Животът на Кърк беше добре изживян и той оставя наследство във филми, които ще останат за бъдещите поколения, и история като известен филантроп, който работи за подпомагане на обществеността и за мир на планетата“, написа Майкъл Дъглас във Facebook.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви