Бургас празнува свободата си. С молебен, венци и цветя почетохме героите

1
56

Честването на паметната дата в историята на Бургас – Освобождeнието от османско робство, започна днес на площад „Атанас Сиреков“ с тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Общината. Молебен за просперитета на Бургас отслужи бургаското православно духовенство. Програмата продължи с полагане на венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението пред паметника на Руските освободители

Сред официалните лица бяха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, председателят на ОбС-Бургас Севдалина Турманова, зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, общински съветници Живко Табаков, Манол Тодоров, Калояна Живкова, Живко Димитров, почетният консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотев и други. Венци бяха положени и от редица държавни и общински институции, Съюза на ветераните и офицерите от запаса, военни формирования.

Историческа дата за Бургас. Всички знаем колко малък град е бил тогава като население и икономическо значение. Освобождението дава един тласък в развитието на града ни. Пожелавам темповете за развитие да продължават със същата скорост, както бе и досега„, каза кметът Николов.

Няма бургазлия, който да не може да оцени значимостта на тази дата. Свободата е най-ценният човешки принцип и смята, че всеки от нас трябва да се бори, за да осъществи своите идеали и мечти„, сподели от своя страна областният управител.

В края на 1877 г., когато турската власт в Бургас почти не съществува, параходът “Селиме” стоварва 300 турски войници, за да поемат охраната на града. От донесението на полк. Лермонтов научаваме, че в Бургас освен редовна турска пехота има черкези и башибозуци.

На 6 февруари 1878 г., по айтоското шосе, пристига първият руски разезд от 30 кавалеристи с разузнавателна цел (начело с кап. Кукс). На същия ден, специално сформираният отряд за освобождението на Бургас, потегля от Айтос. На 25.01.(06.02. н.с.) отряд в състав 4 роти пехота, 2 конни оръдия и 3 взвода драгуни, потеглят за Бургас по пътя минаващ Кадикьой (Съдиево), а втори ескадрон от 13-ти драгунски полк тръгва по пътя, минаващ по-на юг, по брега на езерото Ваякьой (Бургаското езеро) – съобщава в донесението си началникът на Бургаския отряд полк. Лермонтов.

На същата дата към 3 часа след обяд, въпреки големия студ, цялото население, начело с първенците Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая и духовенството излиза в края на града, за да посрещне тържествено освободителите. При влизането в града – четем в същото донесение-отрядът беше посрещнат от австрийския, италианския и гръцкия консул; от духовенството с икони и хоругви; от граждани, поднасящи хляб и сол. Почти цялото население на града се тълпеше по улиците и тръгна към църквата, където беше отслужен благодарствен молебен…”

На следващия ден, 7 февруари, в Бургас се организира първата българска община. За кмет е назначен Нико Попов, за помощник-кмет Панайот Русалиев, а за секретари Мавруд Стойчев и Стоян Шивачев.

В знак на признателност, на мястото където става посрещането на отряда на полк. Лермонтов, е издигнат паметник, пред който поколенията поднасят цветя и венци за благодарност към освободителите.

1 коментар

  1. Нека този ден е също официален празник на Бургас.
    След тази дата Бургас тръгва във възходящото си развитие.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here