„Виктория‘с Сикрет“

Victoria’s Secret не започва годината никак добре. Само преди няколко дни беше съобщено, че компанията може да бъде обявена за продан, а основателят на компанията Лесли Уекснър най-вероятно ще освободи поста си. Той е човекът, който успя да изстреля марката на върха в бизнеса.

През 2019 година пък беше обявено, че Victoria’s Secret спира известното си ангелско шоу след 23 години в ефир.

Сега се появиха информации, че бившият изпълнителен директор на компанията Ед Разек може да бъде изправен пред съда по обвинения в сексуален тормоз. Много от служителите на фирмата са признали и за расов тормоз, малтретиране, женомразство и критики към телосложението.

Твърденията са направени пред вестник „New York Times“, който прави свое разследване за случващото се в компанията. Журналисти са разговаряли с повече от 30 настоящи и бивши служители, модели, доставчици и шефове, както и са анализирали съдебни обвинения и други документи.

Така те стигат до твърденията, че Ед Разек се е държал неприемливо с модели, опитвайки се да ги целуне, молил ги е да му сядат в скута и е искал от тях да бъдат голи, когато мерят бельо.

През 2018 година нещо подобно се случва и с модела Бела Хадид. По време на проба на бельо, 71-годишният Разек казал на звездата „да забрави за своите долни гащи“ и е направил неприличен коментар за гърдите на Хадид.

Бившият изпълнителен директор е обвинен, че по време на същата проба е поставил ръката си върху слабините на една от жените докато тя е носила само бельо. Според твърденията, Лесли Уекснър е знаел за случващото се, но не е предприел никакви действия, въпреки многобройните оплаквания.

Анди Муазе е една от моделките, които твърдят, че Ед Разек се опитал да я докосне по неприличен начин. Тя обаче отказала, след което Victoria’s secret спряла всякакви отношения с нея. Много от другите жени, които обвиняват Разек в сексуален тормоз, също признават, че е имало последици за тях, след като са се оплакали.

В отговор на обвиненията, направени в статията на New York Times, от L Brands, която притежава Victoria’s Secret, твърдят, че направили „значителни стъпки“ към подобряването на работната среда. „Съжаляваме за всеки момент, когато не сме успели да помогнем и сме напълно отдадени на процеса по непрекъснато подобрение“, се казва в официалното съобщение.

Ед Разек отказа да коментира всяко едно от обвиненията, но заяви пред „New York Times“, че твърденията са „напълно неверни или са извадени от контекста“. Той допълва, че е много щастлив от факта, че е работил с много професионални модели, с които имат взаимен респект.

Миналата година пък се появиха новини, че Лесли Уекснър е бил в близки отношения с Джефри Епстейн, който беше обвинен в сексуален трафик. Според медиите, той е ръководил много от финансите на основателя на Victoria’s Secret и дори е наемал модели за марката.

Според съдебните документи, намерени от „New York Times“, Епстейн е карал момичетата да идват на прослушване, което най-често водело до сексуално посегателство. Едно от показанията беше прочетено във федерален съд през 2019 година, когато бизнесменът беше обвиняем.

В него се казваше, че тези прослушвания са „кастинг за проститутки“. Жената, която остава анонимна, добавя, че това е било най-лошото ѝ преживяване. „Чувствах се като в ада“. Според „New York Times“, Уекснър е знаел и за действията на Епстейн, но отново не е предприел нужните мерки.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви