Руската православна църква е предложила да спре практиката свещеници да благославят оръжия за масово поразяване, макар че поръсването със светена вода на самолети и кораби остава приемливо, предаде АФП.

В понеделник РПЦ публикува проектодокумент за своята роля при благославянето на православни християни, които „защитават родината“ и „изпълняват своя военен дълг“, приканвайки интернет потребителите да обсъдят онлайн предложението.

Руснаците често искат свещеници да освещават какво ли не – от нови коли и апартаменти до космически кораби с вярата, че този жест ще даде божествена защита.

След разпада на СССР свещениците започнаха да благославят и войници, самолети, кораби и всякакво въоръжение – от автомати „Калашников“ до ракети „Искандер“, способни да носят ядрени бойни глави.

В проектодокумента се казва още, че „освещаването на всякакъв тип оръжия, които може да причинят смъртта на безброй хора, включително за масово поразяване“, трябва да бъде изключено от пасторалната практика, тъй като не е отразено в традицията на църквата.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 + eight =