Състезателката на ТК „Авеню” Стела Пеева спечели титлата по двойки при девойките в тандем с Елена Кралева на държавното лично първенство по тенис на закрито до 18 годишна възраст. С отбора на своя клуб тя е бронзова медалистка от държавното отборно първенство по тенис жени „ВСК Кентавър & Ролпласт” през 2019 г.

На държавното първенство на открито до 18 г. през 2019 г. е шампионка на смесени двойки в тандем с Диан Недев. Вицешампионка на сингъл на държавното на открито до 16 г. през миналото лято. Вицешампионка на сингъл и шампионка по двойки на държавното в зала до 16 г. за 2019 г.

През миналата година Пеева триумфира с две титли по двойки на турнири за жени. Тя спечели турнира в Ираклион (Гърция) с награден фонд 15 хиляди долара и надпреварата „Созопол Санта Марина Къп” от същата категория. През септември взе и титлата по двойки на турнира от ITF за девойки в Созопол.

Стела е дългогодишна национална състезателка на България. През лятото на 2016 г., момичетата до 12 г. в състав Стела Пеева, Катерина Димитрова и Денислава Глушкова, с треньор Крум Крумов, станаха европейски шампионки. Заедно с Глушкова и Димитрова спечелиха трето място през лятото и четвърто през зимата на миналата година на турнири от Европейската зимна купа до 16 г. Има 5 титли на сингъл и 4 по двойки от турнири на Тенис Европа.

В рубриката „Младите звезди на България” bgtennis.bg представи бургаската талантлива състезателка.

Разкажи кога започна да тренираш тенис, как и кой те запали по този спорт?

Започнах да играя тенис на 7 годишна възраст. Един ден гледах телевизия със семейството си. Докато сменяше каналите, баща ми се спря на спортен канал, по който излъчваха тенис мач и за мен това бе любов от пръв поглед. Все още помня, че играеше Каролин Возняцки. Веднага казах, че искам да се науча да играя тенис и помолих баща ми да ме запише да тренирам.

Кои са треньорите, с които си работила и работиш в момента?

Работила съм с много треньори. Едни от тях са Андрей Костов, Борис Ганев, Стефан Пантов, Иван Велев и Денислав Гочев. В момента тренирам със Стефан Пантов и Пресиан Коев.

Спечели титлата по двойки на държавното първенство до 18 годишна възраст. Не успя обаче да изиграеш срещата си от четвъртфиналите на сингъл. Доволна ли си от представянето си?

Знам, че можех да направя повече на сингъл, но здравословното ми състояние не ми позволи да продължа участието си, а за мен здравето е от най-голяма важност. Аз съм перфекционист и рядко съм напълно доволна от себе си.

Едва 15-годишна, през миналата година спечели първите си две титли от турнири за жени по двойки. Също така имаш и други много добри резултати в срещи по двойки. Харесва ли ти да играеш по двойки и какво ти дава това?

Изпитвам огромно удоволствие играейки двойки. Играта на двойки допринася изключително много за усъвършенстване на различни елементи от моята игра – волета, сервиз, по-голям усет към играта и др. Харесва ми комуникацията и самата отборна игра. Знам, че мога да се доверя на някого в тежък момент, докато в играта на сингъл разчитам само на себе си.

Къде според теб беше най-силното ти представяне през миналата година?

Имах няколко добри турнира, но бих казала, че най-добре се представих на U15 в Созопол.

Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през 2019-а година?

Единственото, за което съжалявам са контузиите, които получих. Вярвам, че всичко се подобрява с много работа и няма място за съжаление.

Била си много пъти част от националните отбори на България. Да те върна към лятото на 2016 г. и спечелването на европейското първенство до 12 г. Какво си спомняш от тогава?

Това беше едно прекрасно изживяване, което никога няма да забравя. Свързвам го с прекрасни емоции и опита, който ми помага да израствам като човек и състезател.

По -различно ли е, когато играеш за националния отбор?

Да играеш за националния отбор е невероятно преживяване, което не може да се опише с думи. За мен винаги е било чест да представлявам страна си, а самата възможност да го направя ме изпълва с гордост и радост, че мога да нося и прославям българския трибагреник по света.

На какви турнири ще наблегнеш през тази година?

Ще наблегна на женски турнири 15 и ITF турнири от по-висока категория.

Върху какво трябва да работиш най-много?

Винаги има върху какво да се работи, но най-много в момента наблягам на менталната си подготовка.

Имаш ли любима настилка?

Нямам любима настилка.

Какъв е твоя стил на игра?

Агресивен и разнообразен.

На какво те научи тениса?

Много дисциплина и упоритост.

Имаш ли идол в тениса?

Мария Шарапова за мен винаги е била пример както живота, така и на корта.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Обичам да ходя на кино и да излизам с приятели.

Имаш ли хоби?

Обожавам да чета книги.

Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

И двете са от значителна важност за мен и се старая да ги балансирам.

Каква е мечтата ти свързана с тениса?

Искам да спечеля турнир от Големия шлем и Олимпиада.

Какво за теб е тенисът?

Начин, по който изразявам своята личност чрез спорта.

Какво си пожелаваш за тази година?

Най-вече здраве, но се надявам да спечеля още няколко турнира на двойки и поне един на сингъл в категория 15к.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × two =