На територията на бившия къмпинг „Черноморец” няма безогледна сеч и изкореняване на дървета. Това заяви  община Созопол, а проверка на BurgasNews на място го потвърди. Извършено е кастрене на дървета и храсти, но не и изкореняване на растителност.

През март 2019г. на фирма „Сънрайз Блу Лагун” ООД, която е и концесионер на плажа, е разрешено поставянето на 22 бунгала /преместваеми обекти/, които, заедно с прилежащите им паркинг, заведение за хранене, санитарни помещения и рецепция, ще представляват обособен къмпинг.

Той ще бъде създаден на частни терени, купени от фирмата.

На мястото, където ще бъдат поставени бунгалата, фирмата е извършила почистване на съществуващите дървета от стари клони и храсти, заравнила го е и го е подготвила за обектите.

За почистване и подравняване на терена фирмата е поискала разрешение от Общината, като е упоменала, че това ще се извърши през месеците ноември и декември.

На 2 и 3 януари тази година обаче е получен сигнал, че работници отново кастрят дървета и храсти, като за това вече няма разрешение.

Комисия, създадена от специалисти от отделите „Екология” и „Строителство” в община Созопол е установила нарушението и е съставила акт на собственика на фирмата.

Свлачище в залива има, но то е от южната му страна, показа проверката.

Там растителността не е третирана по никакъв начин. Въпреки това фирмата-собственик на терена е засадила 500 нови храсти от бързорастящи видове, които ще укрепят почвата.

Георги Георгиев, управител на фирмата „Сънрайз Блу Лагун” ООД, заяви, че те, като концесионери, ще настояват пред областна управа да им се разреши да направят брегоукрепване на плажа със собствени средства. Причината е в това, че всяка година морето „изяжда“ плажа и на брега има дървета, които буквално висят във въздуха и са опасни.

Фирмата ще поиска от ДНСК и доизчистването на бетона и камъните, останали след премахването на буната по средата на пясъчната ивица.

В регулационния план на местността е предвиден 8-метров път / от републиканската пътна мрежа/, който трябва да минава покрай плажа.

За сега обаче няма заявено намерение от държавата да го прави. За това концесионерът ще постави дървена пешеходна пътека, за да могат летовниците да стигат до морето.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви