Актуализираните правила за издаване на визи за ЕС влизат в сила от днес, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК). Новите правила трябва да опростят пътуването до държавите от общността и да помогнат за решаването на миграционната криза. Решението за промяна на визовите разпоредби беше взето от Съвета на ЕС миналия юни.

Разпоредбите позволяват подаването на заявления от шест месеца до 15 дни преди пътуването, предоставят възможност за попълване и подписване на формуляра за кандидатстване за визи по електронен път, издаването на визи за по-дълъг период на пребиваване за редовно пътуващи.

В същото време ЕС повишава консулската такса от 60 на 80 евро. Целта е държавите-членки да покрият по-добре разходите за кандидатстване за виза, без да създават пречки за кандидатите.

„Новите правила на ЕС за краткосрочните визи се прилагат по целия свят от 2 февруари 2020 г. Те улесняват легално пътуващите да кандидатстват за виза за влизане в Европа, допринасят за развитието на туризма, търговията и бизнеса, като същевременно предоставят повече ресурси за противодействие на нередовните миграционни потоци и заплахите за вътрешната сигурност на ЕС „, се казва в изявлението на Комисията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви