Митко Иванов: Георги Дипчев заслужава паметна плоча на Механото

0
96

Моментално трябва да бъде задвижена идеята да бъде поставена плоча на Георги Дипчев, основател на Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) – Бургас, на фасадата на училището. Това каза пред репортер на BurgasNews историографът Митко Иванов.

Личността на Дипчев е изключително интересна. Той е син на Райна Княгиня, огняр на торпедоносец „Дръзки“, който потапя „Хамидие“. След това се мести в Бургас и създава идеята за изграждане на Механотехническото училище в града. Това е нещо изключително иновативно за епохата си. Той е първи директор на училището„, сподели той.

Иванов изрази разочарование, че Дипчев е сред забравените герои на Бургас, като днес не се знае дори и къде е погребан.

През 2020 година мълчим за човек, който е съградил модерния Бургас. Това няма никакво логично обяснение и един паметник на фасадата на училището би било начин да почетен Дипчев„, коментира още Иванов.

Историографът не пропусна и темата с демонтирането на комунистическата плоча на фасадата на Механото, на която са имената на хора, които са учили там, а по-късно са дали живота си в борбата против фашизма: „Има решение на Общински съвет Бургас за премахването й и тя трябва да бъде изпълнена. Плочата трябва да бъде съхранена, а не разрушена“

Още за личността на Дипчев може да прочетете тук

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here