Дълго време поддържахме тезата, че живеем в свят на застой и събитията от последната седмица ни изненадаха, има усещане за лек шемет. Това коментира пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров.

По думите му е рано е да се каже какво се случва, но държавата настъпва в сфери, в които дълго време е отсъствала. Той даде примери със създаването на ВиК холдинга, коментарите по фиска, хазарта. „По отношение на бизнеса с лотарията, това е особено явление, което не произвежда стоки, а е надежда и фантазия, прилича на събиране на данък и то от бедните хора“, коментира анализаторът.

Според него атаката към хазарта не е лицемерна, а автентична, но: „… какви ще са ефектите от това рязко действие…?“ Той съпостави атаките към други „пишман олигарси като Баневи“, но сега „Божков е елитът на прехода“.

„Това е заявка на прокуратурата, че започва да слага край на криминалния преход и от една страна е доста дръзко и обнадеждаващо и в същото време доста реалистично. Васил Божков е аристократ, за да разберем какво се случва, трябва да прочетем Макиавели от 15 век“, обясни Александров.

В тази връзка той посочи, че обществото копнее за справедливост и прокуратурата започва да работи.

„Иван Гешев говори като политик, а не като юрист. Това е политическа заявка, която се посреща много добре – има много бедни хора и социално отчаяние“, коментира Харалан Александров.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three × 4 =