Председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев е освободен срещу парична гаранция в размер на 40 000 лева. Той е обвинен в длъжностно престъпление.

По-рано в събота стана ясно, че Георгиев е направил самопризнания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков.

За обвинението съобщи и главният прокурор Иван Гешев, който даде брифинг след проведена спецакция срещу битовата престъпност в столичния квартал „Христо Ботев“.

Георгиев беше отведен за разпит още по време на акцията в сградата на Комисията по хазарта в сряда, но едва днес от прокуратурата са взели решение да го задържат във връзка с направените самопризнания.

Бившият председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев обаче остава в ареста. Специализираният съд взе за него най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Съдът прие изцяло искането на Специализираната прокуратура за задържане на Митев, обосновавайки това със събраните по досъдебното производство доказателства. От тях магистратите са направили извод, че обвияемият е съпричастен с повдигнатите му обвинения, налице е и опасност да извърши ново престъпление.

Определението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Освен Георгиев още един служител на Комисията по хазарта е привлечен към наказателна отговорност.

А бизнесменът Борис Бекяров, който беше обявен за издирване заедно с Васил Божков, бе задържан на летището в австрийската столица Виена.

След специализираните акции в Държавната комисия по хазарта, петима души са с повдигнати обвинения. Четирима от тях са извън страната. Петият обвиняем е бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев.

Сред обвинените е и соченият за ръководител на организирана престъпна група Васил Божков. Според прокуратурата тя е действала от 2014 г. в цяла България и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. От обитаваното от Божков жилище са иззети множество картини, а от казино, също негова собственост – голяма сума пари.

В хода на разследването са разпитани много хора, които свидетелстват за престъпната дейност на групата. Има данни, че ръководителят е предлагал по 10 000 лв. на ден на служител от Комисията по хазарта, за да внесе предложения за отнемане на лицензи на конкуренти дружества. За всичко това са уведомени КПКОНПИ, НАП и Министерството на финансите.

Установява се дали са реални всички печалби от лотарийните игри и дали сумите са изплащани, информира БГНЕС.

„От извършените проверки на АДФИ се установява, че е налице нарушение на закона и неупражняване на ефективен контрол от страна на Комисията по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева“, заявиха по-рано властите.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи снощи, че Божков е задържан на територията на Обединените арабски емирства, но официално потвърждение властите ще получат през днешния ден.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eight + 15 =