12 обществени организации в Черноморец ще излъчат свои представители в обществения съвет, който ще помага на кмета Росен Деспов. Това решиха днес жителите на градчето по време на събрание за отчет на първите 100 дни от управлението на новия кмет. Имената им ще бъдат посочени от самите организации. В предизборната кампания Деспов и кметът на Созопол, тогава кандидат-кмет, Тихомир Янакиев дадоха обещание във всяко населено място на общината да се създадат такива обществени съвети, в които да влизат избрани от гражданите хора. Те ще участват в подготовката на приоритетите за бюджет 2021 и ще дават идеи и съвети за развитие на населените места.

В Черноморец в обществения съвет ще влязат тримата общински съветници от града,

както и представители на квартал „Червенка”, на офицерите от запаса, на младите майки, на хотелиери и ресторантьори, на търговци, ловци и риболовци, лозари и пенсионери. Специално място ще имат и художниците, които си имат свое сдружение в града. Според кмета Деспов те ще дават съвети за естетиката в предложенията за нови начини да се привличат туристи и да се рекламира морското градче. Като пример кметът даде идеята да се направи общ бранд на салфетки и захарчета в ресторантите, на които да се рекламира крепостта Акра – една от забележителностите на Черноморец.

Точно този туристически обект е в центъра на вниманието за развитието на туризма.

След 10 дни кметът Деспов ще се срещне с областния управител, от когото ще поиска ремонт на пътя до историческата забележителност, тъй като той е от републиканската пътна мрежа. Проф. Иван Христов от НИМ, който работи по първоначалното разкриване на археологическия обект, също е предложил безплатно да помага за почистването на крепостта и за рекламирането й. Той ще съдейства и находките, открити там, да се върнат от Националния исторически музей в Черноморец  и заедно с тези, които ще се предадат и от историческия музей в Созопол, да бъдат изложени в Черноморец.

Ремонти на улици, канализация и състоянието на централния плаж бяха основните проблеми, които поставиха жителите на Черноморец на кмета Росен Деспов.

Той направи отчет за първите 100 дни от управлението си. Според него най-трудно се работи с ВиК и това е причината за много от проблемите в града. Заради бездействието на монополиста фекални води продължават да се изливат на централния плаж.

Що се отнася до големия проблем на самия плаж – заблатяването заради лошото изпълнение на новото пристанище, кметът заяви, че ще се иска обследване от хидроинженери. Един от жителите предложи бързо временно решение, за да може да се посрещне летния сезон без проблеми. То е водолази да изчистят водораслите от дъното, а след това с машина пясъкът да се изгребе и да се върне в другия края на плажа. За цялостно решение на проблема ще се търсят средства в бюджета за следващата година.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев заяви, че днес правителството му е отказало 500 хил.лв. заем, с който се е надявал да разплати старите задължения на общината.

Мотивът е бил, че морската община има достатъчно възможности да се спаси от ръба на фалита. Въпреки това, добрата новина за черноморци е, че тази година градчето има 150 хил.лв. повече за ремонти на улици. В капиталовата програма на общината е строежа на нова автогара и асфалтиране на най-разбитата улица.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви