Световната здравна организация (СЗО) обяви международно извънредно положение във връзка с новия коронавирус от Китай, предадоха световните агенции.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обяви решението тази вечер след заседание на Комитета за извънредните ситуации – независима експертна група към базираната в Женева организация.

То бе взето на фона на разпространението на вируса в около 18 държави. Заразата досега е причинила смъртта на 213 човека в Китай, а броят на заразените по света надхвърли 9962-ма.

Решението за максимална степен на тревога бе взето след първите потвърдени случаи на предаване на вируса между хора извън Китай. Международното извънредно положение е призив към държавите по света да координират своя отговор под ръководството на СЗО, отбелязва ДПА.

„Нашето най-голямо безпокойство е възможността вирусът да се разпространи в страни, чиито здравни системи са по-слаби“, обясни генералният директор на организацията, цитиран от Франс прес.

Гебрейесус подчерта на пресконференция след заседанието, че решението, което СЗО взе въпреки първоначалното си нежелание, „не е вот на недоверие към Китай“.

„СЗО не препоръчва ограничаване на пътуванията, на търговския обмен и на движението (на хората) и дори се обявява против каквото и да било ограничаване на пътуванията“, отбеляза той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви