Във връзка с образувано досъдебно производство в Специализираната прокуратура, вчера е проведена специализирана полицейска операция на територията на столицата. В хода й са извършени процесуално – следствени действия в Държавната комисия по хазарта, в служебни помещения на длъжностни лица, както и в обитавани от тях жилища и леки автомобили.

Повдигнати са обвинения на петима души – четирима, от които са извън територията на страната. Петият обвиняем е длъжностно лице от комисията. Сред обвинените е и ръководителят на организираната престъпна група.

Тя е действала от 2014 година на територията на страната и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. От обитаваното от ръководителя на групата жилище са иззети множество картини, а от казино, негова собственост – голяма сума пари.

В хода на разследването са разпитани голям брой лица, които свидетелстват за престъпната дейност на групата. Има данни, че ръководителят е предлагал дар под формата на парична сума на служител от Комисията по хазарта, за да внесе предложения за отнемане на лицензи на конкуренти дружества. За всичко това са уведомени КПКОНПИ, НАП и Министерството на финансите. Установява се дали са реални всички печалби от лотарийните игри и дали са изплащани в действителност сумите. От извършените проверки на АДФИ се установява, че е налице нарушение на закона и неупражняване на ефективен контрол от страна на Комисията по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева.

Това е най-мащабната операция, провеждана на територията на страната ни, постигнат е изключителен синхрон между институциите. В хода на акцията са извършени множество процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия. Иззети са множество картини, които имат белези на движими културни ценности, назначени са експертизи. Уведомено е Министерството на културата.

Събраните множество доказателства се анализират и предстои установяване на съпричастността на задържаните вчера 19 души, както и са предприети действия по повдигането на обвинения.

Процесуално – следствените действия продължават и в момента.

Подробности за специализираната операция представиха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов и директорът на АДФИ Георги Начев.

Имотът на Васил Божков, за който става дума в репортажа на МВР, е луксозна триетажна къща в природен парк „Витоша“, позната като резиденция „Аглика“. Някога тя е била крайградската вила на Тодор Живков.

Намира се на 1600 м надморска височина, сгушена сред вековна борова гора, високо в планината. Общата разгъната застроена площ е 2850 кв.м. През 2012 г. резиденция „Аглика“ се предлага за продажба на цена 1100 евро на кв. м от РЗП без ДДС, или 3 135 000 евро.

Според описанието в сайт за продажби вилата разполага с:

– Един голям апартамент

– Осем малки апартамента

– Огромна приемна

– Киносалон

– Трапезария

– Две кухни

– Фитнес

– Сауна

– Леден басейн

– Бомбоубежище

– Собствен водоизточник

– Генератор

– Тенискорт

– Двоен гараж

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three + four =