Френският парламент прие закон, който до 2040 година ще забрани на търговците на дребно да унищожават непродадени маркови дрехи и ползването на пластмасовите опаковки за еднократна употреба.

Законопроектът, приет от Сената, след като миналата седмица беше одобрен от долната камара на Народното събрание, забранява ресторантите за бързо хранене да сервират храна, която не е за изнасяне от заведението в пластмасови опаковки след 2023 година.

Всички пластмасови опаковки за еднократна употреба ще бъдат забранени напълно след 17 години.

Законопроектът изисква създаването на „индекс за ремонтируемост“ за електронни стоки, което позволява на бъдещите клиенти да се запознаят преди покупката колко лесно би било да се поплави дадено устройство и как да се получат резервни части.

Партията на президента Еманюел Макрон, която се опитва да засили зелената си политика, представи закона като гигантски скок напред в битката срещу икономическия модел „произвежда, консумира и изхвърля“.

Законът предвижда още няколко важни действия:

– От 2022 година на супермаркетите и онлайн търговците на дребно се забранява да унищожават непродадени стоки, включително дрехи и почистващи продукти.

– На търговците и ресторантите вече е забранено да унищожават непродадена храна – вместо това трябва да я даряват.

– От 2023 година супермаркетите трябва да продават повече продукти без да ги опаковат.

– Въвежда се принципът „замърсителят плаща“ в строителния сектор, за да се ограничи броя на строителите, изхвърлящи незаконно строителни отпадъци.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nineteen − fifteen =