Най-старият военен гроб в света
Най-старият военен гроб в света

В близост до езерото Натарук в Кения е открит най-старият масов гроб. В него са положени останките на 27 възрастни и деца, убити с лъкове и тояги. Гробът е на поне 10 000 години. Археолозите са сигурни, че убийствата са в резултат на конфликт между две различни групи ловци-събирачи, но подчертават, че подобни конфликти са били изключително редки.

В статията, публикувана в сп. Nature, се съобщава, че преди около 10 500 години едната група е извършила планирана атака срещу жертвите, които обитавали доста апетитна територия в близост до езерото. Изобилието от риба и питейна вода може би са ги направили атрактивна мишена.

„На масовото убийство в Натарук може да се гледа като на война за ресурси (територия, жени и храна), чиято стойност е била същата и в по-късните общества, които приемали организираните набези за обичайна част от живота“, казва за The Guardian Марта Миразон (Marta Mirazón) от Кеймбриджския университет.

Досегашното най-старо военно гробище се намира в Дармщат (Германия). Възрастта му е около 3000 години.

Най-старият военен гроб всъщност е женски и детски

Сред жертвите от Натарук има осем жени, една от които в късна бременност, и шест деца. Дванадесет от скелетите, открити на 30 км от езерото, били относително запазени и цели. Всъщност мъртвите на са погребани, а просто са изоставени, някои с лице надолу и вързани ръце. Археолозите смятат, че най-вероятно не е имало оцелели след атаката, така че не е имало и кой да погребе жертвите.


Така е открита бременната жена. Позицията на ръцете и краката сочи, че тя най-вероятно е била вързана.

Повечето от скелетите били с разбити черепи, счупени колена, ребра и ръце. По вратовете на някои се виждат ясни следи от пробождане със стрели. В два от скелетите все още имало стрели – единият в черепа, другият в гърдите.

В момента няма консенсус сред учените относно това дали човешките общества винаги са воювали. Някои изследователи смятат, че хората винаги са били агресивни, защото това е част от човешката природа, други пък смятат, че войната е станала част от живота, чак когато хората започнали да се заселват в определени местности и да обработват земята.

„Нямам съмнение, че е в природата ни да бъдем агресивни и смъртоносни, колкото можем да бъдем грижовни и обичащи. Много от това, което знаем за човешката еволюция, подсказва, че това са двете страни на една и съща монета“, казва един от авторите на публикацията, Робърт Фоули (Robert Foley) от Кеймбриджския университет.

И най-старият военен гроб в света като че ли доказва правотата му.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

16 − 7 =