Правителството в Лондон ще трябва да свали прага от 30 000 паунда годишна заплата, който се изисква за получаване на британска виза, за да не изпадне в криза за медицински и учителски персонал, след като напусне ЕС.

Това показват анализите на Консултативния комитет по миграция, който подпомага работата на вътрешното министерство. Според неговите експерти

сумата трябва да бъде намалена с 4000 паунда и да падне поне до 25 600 паунда, за да може да се разчита на хора от търсени професии като учители и медицински сестри, които обаче са по-ниско платени.

В момента Великобритания разчита на много европейци, за да задоволи търсенето на кадри в здравеопазването и образованието, и това става без проблем заради свободното движение на хора в ЕС. От догодина обаче на тях също ще им трябват визи, както на всички останали чужденци, за да се трудят в Обединеното кралство.

От имиграционния комитет смятат, че предлаганата от правителството нова визова система, основаваща се на точков механизъм, ще намали икономическия растеж. “Най-голямо въздействие ще има в секторите с ниско заплащане и правителството трябва да е ясно за плановете си за имиграция на работници с по-ниска квалификация”, казва професор Алън Манинг, председател на консултативния орган.

Ако се създават трудности и бариери за нискоквалифицирани работници, това ще се отрази и на социалните услуги, от които все повече има нужда застаряващото население на Обединеното кралство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви