Бизнесменът Васил Божков е избягал. Според информация той е в неизвестност от неделя, съобщи Новини.бг.

Божков ще бъде издирван от Интерпол.

Припомняме ви, че днес Прокуратура и МВР влязоха в офиса на Божков на ул. „Московска“ в София. Органи на реда има и пред офиса на „Национална лотария“ в столицата.

Пред „По света и у нас“ Васил Божков – собственик на офисите, които са обект на проверки от страна на полицията и прокуратурата, заяви, че никой не го е търсил или издирвал. Той е на разположение да се яви там, където го призоват.

Според информациите акция се провежда и в Комисията по хазарта, където има и арестувани.

Към момента официална информация няма, но според данните от официте на „Нове Холдинг“ край паметника „Св. Александър Невски“ са иззети документи.

Спецпрокурори са влезли и в дома на шефа на Нове-холдинг. По непотвърдена информация се проверяват и други адреси, в това число и бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от Божков.

Днес депутатите гласуват на първо четене промените в Закона за хазарта, от които може да бъдат засегнати частните лотарийни фирми на Васил Божков.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви преди заседание на правителството, че „ако докладът, който прави Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) в Комисията по хазарта е верен, ще имат проблем много хора“, без да споменава имена. По думите му на неговото бюро имало доклад на АДФИ, в който се казва, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони.

На 20 декември 2019 г. Спецпрокуратурата поиска информация от Държавната комисия по хазарта и Министерство на финансите за пет от дружествата на бизнесмена Васил Божков. С днешна дата има образувано досъдебно производство за извършено през 2017 година престъпление.

В информацията на спецпрокуратурата се съобщава следното:

С постановление на Специализираната прокуратура от 20 декември 2019 г. е образувано досъдебно производство по пр.пр.№ 2552/2019г. за извършено през декември 2017 г. в София престъпление по чл. 214, ал. 2, т.1, вр. чл. 213а, ал. 2, т.1 от НК, като на основание чл. 46, ал.2, т.2 от НПК разследването ще се извърши от наблюдаващия прокурор.

Към момента са изискани официални справки от Държавната комисия по хазарта налагани ли са принудителни административни мерки по реда на Глава четвърта от Закона за хазарта по отношение на дружествата „ЕФБЕТ“ ООД, „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“ АД, „ ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“, на какво правно основание, за какъв срок.

Изискани са и данни санкционирани ли са същите търговци по реда на Глава пета от Закона за хазарта, извършването на какви административни нарушения на Закона за хазарта им е било вменено, какви административни наказания са им били наложени със съответните наказателни постановления, издадени от председателя на ДКХ.

От Министерство на финансите е изискана официална информация извършвани ли са данъчни ревизии и проверки от органите по приходите по Глава петнадесета от ДОПК на дружествата „ЕФБЕТ“ ООД, „ЕВРОФУТБОЛ“ ООД, „ЕФБЕТ ПАРТНЕРС“, „НОВЕ ХОЛДИНГ“ АД, „ЕВРОФУТБОЛ ЛИМИТЕД“, на какво правно основание е осъществен данъчно-осигурителният контрол, с какъв акт е възложено извършването на съответното производство, какви са били предметът и ревизираните срокове, с какви актове са приключили производствата, били ли са констатирани от органите по приходите нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, установени ли са били задължения за данъци, били ли са наложени административни наказания.

Изискани са данни за евентуално влезли в сила ревизионни актове и за проведени принудителни изпълнения за събиране на публични вземания.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви