Най-голямата спортна зала в България „Арена Бургас” няма да бъде домакин на Световната купа и на международния турнир по акробатика, съобщиха от Българска федерация по спортна акробатика.

Планетарният форум е преместен в столичната зала „Асикс Арена”.

Причината за смяна на домакинството е продължаващите строителни дейности на „Арена Бургас”. Спортното съоръжение трябваше да отвори врата в края на миналата година, а Световната купа беше предвидена като дебютно спортно събитие за залата.

Община Бургас е запознала родната федерация с проблема. На свиканото извънредно събрание на управителния съвет е взето решение състезанието да бъде преместено в София.

„Община Бургас и кметът Димитър Николов правят каквото могат, но не всичко зависи от тях. Има изпълнители, подизпълнители. Много е некомфортно, защото трябваше да информираме Международната федерация. Не бяхме сигурни, че FIG ще ни разреши да променим града и да проведем Световната купа, а това е свързано с финансови загуби, защото има глоби, които федерацията налага за неизпълнен договор. Благодарим на Министерството на младежта и спорта в лицето на министър Красен Кралев, те ще ни помогнат финансово, защото с преместването на състезанието в София разходите ни се увеличават. Така ще можем да преодолеем поне от части финансовия проблем, който стои пред нас“, съобщи генералният секретар на Българската федерация по акробатика Недко Костадинов.

Строителните дейности по „Арена Бургас” вървят с пълна сила към момента. Очаква се залата да бъде завършена в края на 2020 г.

Относно Световната купа, тя ще се проведе от 3 до 5 април, със съпътстващ международен турнир по акробатика. Крайният срок за подаване на заявки за участие е 4 февруари. В Световната купа България ще бъде представена от шампионката от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мариела Костадинова и Теодор Великов. Смесената ни двойка е в процес на подготовка и за Световното първенство през март в Женева, Швейцария.