Десетки бургазлии помогнаха в събиране на средства за реставриране на иконите в Историческия музей. Част от хората бяха и отличени днес за благородното си дело и получиха специални грамоти от Диана Саватева, зам.-кмет по култура и спорт, д-р Милен Николов, директор на РИМ-Бургас, както и Иванка Делева, главен уредник на Исторически музей.

Иконите са били обект на кражба още преди около 30 години. Конфискувани са от полицията и са предадени на бургаски музей. Голяма част от тях бяха в много лошо състояние. Вече поредна година правим кампания за реставрирането им, като до момента сме успели да върнем красотата на 7 икони. Много бургазлии участваха в нашата кауза и ни помогнаха с финансови средства. Това са безценни предмети, които са натоварени не само с вяра и дух, но са и произведения на изкуствата„, каза д-р Николов.

Иванка Делева допълни, че иконите не са само религиозни предмети, които почитаме в църквите, а значат много повече.

Хората много малко се замислят какви спасени съкровища са иконите. Чрез тях нашите деца ще могат да видят това, което ние сме наследили от дедите си. Имаме възможност да ги изследваме и да открием тяхната същност. Една икона не се рисува, а се пише, защото разказва една история„, сподели още тя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви