„Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на Конституцията”.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в изявление пред журналисти по повод питането си до Коснситуционния съд относно имунитета на президента и вицепрезидента.

Казано просто, има съпричастност на президента към престъпление.

„След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС”, заяви още главният прокурор.

Преди това се появиха съобщения, че след вчерашното му питане до КС от Президентството са се обърнали към него с покана за среща, но той е отказал.

„Ще кажа само това – не съм се срещал с президента вчера“, лаконично отговори Гешев и категорично отказа да коментира повече.

В понеделник Иван Гешев поиска от Конституционния съд да разясни докъде се простира имунитетът на президента, що е то „държавна измяна” и „нарушение на Конституцията”. Гешев пита и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви