Общински съвет Бургас прие Бюджет 2020 с 43 гласа „за“ и 7 „против“. Рамката му за тази година е 306 607 777 лева. Средствата за тях в бюджета са нараснали с 16 млн. лв. спрямо 2019 г. За заетите в образованието са с ръст 15,5 %, в здравеопазването – с 10 %, за социални услуги – с 11,5 %, за центровете за настаняване от семеен тип на деца /младежи с увреждания -15 %, за центровете за временно настаняване – с 8 %, за функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ – с 8,6 %.

Бюджетът е справедлив. Бургас започва годината с финансова стабилност и от 12 години нямаме никакви отклонения. Предприет е консервативен подход и няма да се увеличават местните данъци и такси. Сред общините сме с най-добри параметри за финансова устойчивост. С Бюджет 2020 започва реализирането и програмата на Димитър Николов за следващите 4 години. Ще се разкрият нови перспективи пред града ни„, каза общинският съветник от ПП ГЕРБ Красимира Маркович.

Това е една от най-важните докладни за годината. Това е последен бюджет от програмния период по европейските програми до 2020 година. Бургас е сред лидерите по реализирането на европейски средства. През последните години градът ни е придобил активи за над 600 млн. лева. Бюджетът е балансиран и няма скрит дефицит“, допълни Станимир Апостолов.

Проектът за Бюджет е наречен „Сигурност и перспектива за Бургас“. Има осигурени средства за всички важни за града ни дейности. Бургас е желано място за работа и живот. Инвестициите в образованието и здравеопазването ще продължат, както и работата по изграждането на нови индустриални зони„, заяви от своя страна председателят на общински съвет Севдалина Турманова.

Общинският съветник Иво Баев от „Демократична България“ отправи критики към входирането и времето за разглеждането на бюджета. „За три дни съветниците трябваше да го разгледат, разберат и приемат. Считам за незаконосъобразно приемането му в такива кратки срокове. Убеден съм, че по него е работено в продължение на месеци, а ние имахме само няколко дни. Сроковете по комисиите и днешното заседание считам за незаконосъобразни. Сроковете са спазени само формално„, каза той.  Той все пак допълни, че ще гласува „за“ Бюджет 2020, като се надявал през следващите години администрацията да вложи повече прозрачност в изготвянето му.

Живко Господинов от БСП каза от своя страна, че групата на социалистите няма да подкрепи бюджета. Според него са спазени нужните параметри за изпълнение, но не било достатъчно огласяването и запознаването на бургазлии с бюджета.

От ДБГ заявиха, че ще подкрепят Бюджет 2020. Голяма част от нашите мерки са в проектобюджета. „Имаме ясна визия как да се развива Бургас и се радвам, че тя се покрива с тази на Димитър Николов. Редно е дадем шанс на случващото се в града. Нормално е дадем шанс на този първи бюджет, като с времето ще посочваме и повече недостатъци. Важно е обаче да търсим не само тях, но и да прекарваме добрите за бургазлии политики„, каза Живко Табаков.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

20 + five =