Това е трябвало да се изписва, вместо култовите 911.
Това е трябвало да се изписва, вместо култовите 911.

Малцина знаят, че култовите цифри 911, донесли изключителна слава на Porsche, всъщност са резервният вариант за германската компания. През 60-те години на миналия век компанията започва производството на спортната машина. А въодушевлението е било толкова голямо, че е било замислено трите цифри на планирания като „901“ модел да бъдат позлатени.

Оказва се обаче, че от Peugeot са се свързали с германците. И приятелски, но и доста настоятелно предявяват претенции към името „901“ с мотива, че компанията държи правата за трицифрени имена на модели с „0“ посредата.

От Porsche се съгласяват с претенциите на френския си конкурент. Но вече голяма част от числата 9, 0 и 1 за колите са готови. Така, за да не се налага изливането на нови, компанията решава да замени нулата с единица. Това води и до появата на 911.

Интересно е защо просто не са разменили 0 и 1, за да се получи 910 и по този начин наистина да използват всички вече готови позлатени числа. Може би просто германците са държали името да завършва на „1“, за да носи символа на първороден модел.

Всъщност Porsche 910 действително съществува – през 1966 година се появява състезателен автомобил с това име. Иначе за уличната версия началото е поставено през 1964 година, когато компанията започва производството, но успява да сглоби само 235 броя. От тях 82 са с името 901, преди от Peugeot да „вдигнат телефона“ и да предявят претенциите си. Затова и нито един от тези автомобили не е бил предвиден за напускане на завода. Както можете да се досетите обаче, няколко все пак виждат бял свят.

А култовите 911-ки се превръщат в авто-епоха за целия свят.

https://auto.offnews.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви