Много хора желаят да се отърват от излишните килограми през новата година. Въпреки силния ентусиазъм в началото, доста губят мотивацията си много бързо. Основната причина е това, че искат да видят по-скоро промяната, а тя не става лесно.

В режим на отслабване всеки трябва да спазва определени правила, за да може да постигне тялото, за което мечтае. Понякога обаче свръхамбициите и пренатоварването във фитнеса по-скоро пречат, отколкото да помагат.

Ядене на много малко количество храна

Погрешно е убеждението, че за да свалиш излишните килограми, трябва да похапваш по-малко и за сметка на това да тренираш повече. Според диетолози, цитирани от EatingWell, това мислене е грешка на доста хора, които са в режим на отслабване.

„Хората, които ядат по малко на всяко хранене, не се чувстват достатъчно сити, което ги кара да преяждат по-късно“, коментира д-р Аликс Тюроф. Според нея по-важно е какъв ще бъде калорийният прием на ядене, както и похапването на достатъчно протеини, мазнини и въглехидрати, които балансират кръвната захар и предпазват от глад за определени вредни храни.

Според диетолога Алисън Кнот, по-малкото количество на хранене означава и по-малко растения, най-вече зеленчуци, които съдържат хранителни вещества. „Когато в режима има повече растения, рискът от хронични заболявания намалява. Те играят важна роля в метаболитните процеси и отслабването“, посочва специалистът.

Разделяне на храните на „добри“ и „лоши“

Ограничавайки висококалоричните храни, хората често поставят продуктите в графите „добри“ и „лоши“. Според диетолозите, това, че пицата е тестено изделие и се смята, че води до покачване на килограми, не означава, че трябва съвсем да не я консумирате. Просто вместо цялата, може да опитате едно малко парче.

„Едно от нещата, което хората правят, когато искат да отслабнат, е че спазват твърде рестриктивни диети и въобще не си позволяват храни, които обичат и ги правят щастливи“, смята д-р Мелани Лонг. Тя посочва, че когато някой се чуди дали да яде торта, може да си позволи малко за деня, важното е на следващия ден да продължи с режима и спорта.

Белият хляб, например, попада в списъка с „лоши“ храни. Той съдържа глутен и голямо количество въглехидрати, но пък може да се замени с пълнозърнест или ръжен.

Всеки ден на кантара

„Спрете да се фокусирате върху кантара“, обяснява д-р Меридит Фраголи. Тя изтъква, че хората се качват на него всеки ден и следят стриктно колко тежат. Но не трябва да забравят, че цифрите, които виждат на него са сбор не само от тежестта на костите и мазнините, но и мускулите, които човек изгражда тренирайки и хранейки се по определен начин.

Диетологът посочва, че за успеха от режима за отслабване не може да се съди само по показанията на кантара. Снимките преди/след – в началото, след няколко месеца и след една година например, ще покажат най-добре дали целта е постигната.

„Аз имам клиенти, за които най-важното нещо е отслабването. Те не се стремят към по-здравословен начин на живот, а ги интересува само как ще изглеждат и колко тежат, дори и това да застрашава здравето им“, обяснява нутрицистът Жеанет Кимзал.

Ядене на всеки 2-3 часа

Голяма част от специалистите по хранене и диетика препоръчват похапването на повече – например 5-6, но по-малки порции за целия ден. Но други пък отричат това, защото смятат, че хората, които искат да отслабнат, мислят само за ядене и така могат да погълнат повече от необходимото.

Повечето хранения не само объркват ежедневието ви, но и няма да ви донесат добри резултати. Ако сте в режим на отслабване, най-добре да ядете поне през 4 часа, като поглъщате достатъчно фибри, протеини и полезни мазнини. Така ще бъдете сити за по-дълго.

По-малко сън

Нутрицистът Меган Кобър обяснява пред „EatingWell“, че качественият сън е от особено значение за свалянето на килограми. Тя коментира, че някои нейни клиенти се лишават от сън, за да станат рано и отидат на фитнес, защото са чули, че сутрешните тренировки са по-ефективни. По този начин, ако си легнат по-късно, те спят по-малко от 7 часа.

Ако човек се насилва – спи му се, но си казва, че трябва да стане, за да не пропуска заниманието в залата, по-добре да изключи алармата и да си остане в леглото. След като се наспи достатъчно, ще бъде много по-мотивиран за спортуване.

По думите на Кобър, когато се стресираме заради тренировките и не спим добре, възпалението в тялото се покачва и то трудно може да се справи с него. Затова се чувстваме по-отпуснати и вечно сме изморени, което пречи на плановете ни за балансиране на килограмите.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви