Православната църква не разрешава да бъде издигнат паметник на светеца Николай Чудотворец в Бургас, който го почита като свой закрилник. Той бе замислен като внушителен монумент на емблематично място, за да се превърне в символ на града по подобие на Иисус Христос в Рио де Жанейро и Айфеловата кула в Париж.

За изграждането му бе внесена докладна записка в общинския съвет на Бургас от съветниците Бенчо Бечнев и Стоян Колев от „Ние, гражданите“, но при обсъждане на предложението им в ресорните комисии били порязани от представител на православната църква.

Според отец Севастиян Сливенският митрополит Йоаникий не бил съгласен да се вдига статуя на Николай Чудотворец, тъй като това противоречало на каноните на БПЦ. От комисията по култура и вероизповедания гласували „въздържал се“, а от ТСУ поискали писмено становище от общината.

В Бургас вече има арка на Николай чудотворец в центъра на града, паметник на светец е вдигнат и в Созопол, а Поморие увековечи своя патрон Георги Победоносец на кон с ефектна скулптурна композиция.

24 часа

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 + 18 =