Тръбата от дълбоководното заустване на канализацията, изградена по новия  воден проект на Созопол, изплува на плажа на къмпинг „Златна рибка” . За това предупреди кметът Тихомир Янакиев по време на общественото обсъждане на проекто-бюджета на общината и заяви, че е поискал ревизия на проекта. Той би трябвало все още да е в гаранция.

„Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – I ЕТАП”, който беше широко рекламиран от администрацията на Панайот Рейзи, беше на стойност над 75 млн.лв.

Над 58 млн. лв. са Безвъзмездна финансова помощ от ЕС; повече от14 500 000 лв. от Държавния бюджет на РБ; и почти 2 300 000лв. от бюджета на Община Созопол.

Дълбокоморското заустване беше последният етап от реализацията на проекта. Откри го кметът Рейзи в навечерието на местните избори през 2015г., когато беше избран за трети мандат.

Пречистените води от Пречиствателната станция, чрез системата от тръби и тласкатели на дълбокоморското заустване, се отвеждат навътре в морето на разстояние 2,5 км.

Сега обаче тръбите бяха изхвърлени от морето на плажа на най-близкия до Созопол къмпинг.

Друг европроект – гордост за администрацията на Рейзи, който създаде екологичен проблем в района е новото пристанище в Черноморец.

Черноморец

Там проектът беше без оценка на околната среда, защото беше представен като ремонт на старо съоръжение. Само няколко години по-късно, заради това, че съоръжението не е съобразено с морските течения и загражда голяма част от залива, морето „взе” пясъка от едната част на плажа и я натрупа в другата. Така от едната страна ивицата остана на камъни, а на централния плаж скоро ще има блато.

 

Снимки на тръбата: Irina Karabadjakova

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви