Хотелиери и ресторантьори в Бургаска област сложиха жълтите жилетки. Те започват символични стачни действия за законодателни промени в туристическия бранш.

В сряда, 29.01., те ще се включат в националния протест, който ще се проведе от 12.00 ч. на пл. „Народно събрание“.

Исканията им не са политически и протестът им е чисто икономически, уточняват протестиращите. Хотелиерите и ресторантьорите настояват за задължителната регистрация на всички, работещи в сферата на туризма, за да бъде изсветлен сивия сектор в бранша.

Въвеждането на Наредба Н-18 за касовите апарати задължава всички лица, използващи софтуер за управление на продажбите – независимо дали са или не са регистрирани по ЗДДС, да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания и да сменят или модифицират фискалните си устройства до 31 януари 2020 г.

Темата коментираха ресторантьорът Аспарус Аспарухов и заместник-председателят на БХРА Атанас Димитров в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“.

Аспарух Аспарухов, ресторантьор: Ние ако останем с това ДДС, което коментираме към днешна дата, ние категорично трябва да повишим цените. Ние трябва да мислим и за потребителя.

Атанас Димитров, заместник-председател на БХРА: Ние не искаме да създаваме проблеми на никой, същевременно обаче искаме да бъдем чути и да проведем един диалог. Ние искаме браншът да участва във взимането на определени решения, най-малко като се иска неговото мнение.

Петър Стефанов, председател на Регионалната структура на асоциацията във Велико Търново, е категоричен, че „законодателството и наредбите трябва да бъдат преосмислени. Ние сме в дребния и в средния бизнес и трябва да се чуе нашият глас. Настояваме да се намали ДДС ставката за заведенията и тя да е 8-10%, както е в силно развитите туристически страни от ЕС. В Румъния беше 12%, а сега е 5%. Много заведения са пред фалит“.

„Персонални санкции за обслужващия персонал, например за неиздаване на фискални бонове. Искаме запечатването на търговски обекти да бъде премахнато като санкция заради чисто субективни грешки на персонала. Настояваваме за патентен данък на сезонните обекти по морето и зимните курорти. Това ще доведе до облекчаване на бюрокрацията. Много е мудно трудовото законодателство. Много трудно може да бъде санкциониран един служител. Процедурите са тромави и не работят. Трябва да се регламентира и бакшишът, тъй като сега това е незаконно“, допълва Стефанов.

Във Велико Търново в началото на тази седмица членове на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ излязоха с обща декларация срещу законовите безумия и държавен рекет върху бранша.

Фирмите плащат над 41 вида данъци и такси ежемесечно и ежегодно като това не включва заплати, осигуровки, премии, извънреден труд и т.н., негодуват от бранша.

„От НАП те запечатват и заради една стотинка разлика между сумата, отчетена от фискалното устройство и наличната в обслужващия персонал“, споделят още те.

Затова поискаха регламентиране на бакшиша и персонална отговорност и на обслужващия персонал при открита фискална нередност.

Още по темата  ТУК  и     ТУК

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви